Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Zo maak je met doperwten een spannend Midden-Oosters gerecht

Zo maak je met doperwten een spannend Midden-Oosters gerecht

Met deze snelle stoof van doperwten en artisjok zet je je gasten op het verkeerde been. Het ziet er simpel uit, maar is verrassend lekker. Deze doperwtenstoof zet je binnen 20 minuten op tafel. Lekker met gegrilde lamskoteletjes of kip en rijst. Voor dit Midden-Oosterse gerecht heb je geen moeilijk te verkrijgen kruiden nodig.

Doperwten zijn echte voorjaarsgroenten en het artisjokseizoen loopt van juni tot en met oktober. Toch kun je dit gerecht het hele jaar door op het menu zetten. Deze groenten worden namelijk op de top van hun aanvoer ingemaakt en ingevroren. Dus gebruik voor dit recept gerust diepvriesdop- of tuinerwten. Wij gebruiken hiervoor de biologische tuinerwten van Albert Heijn, die zijn net wat groter dan de gemiddelde doperwt. Artisjokharten vind je ingeblikt in de supermarkt, maar dat zijn niet de lekkerste. Beter koop je deze in pot, bij een mediterrane speciaalzaak. Die zijn wel wat duurder. Let op dat de artisjokharten met water zijn ingemaakt en niet met olie. Tegenwoordig kom je ook wel eens artisjokharten in de diepvries tegen. Deze zijn ook zeer geschikt voor dit recept. Voeg dan nog 200 mililiter groentebouillon toe en laat wat langer stoven dan de onderstaande 10 minuten (totdat de artisjokharten goed door en door verhit zijn).

Vaak heb je voor Midden-Oosterse gerechten kruiden en smaakmakers nodig die niet altijd heel makkelijk te verkrijgen zijn. Denk aan za'atar, sumak of granaatappelmelasse. Voor dit gerecht is dat een keer niet het geval.

Wij aten dit recept met gegrilde lamskoteletjes en gekookte basmatirijst, maar kies gerust wat anders om de maaltijd bijvoorbeeld vegetarisch te houden. Kies wat je lekker vindt om je maaltijd af te maken. Houd onze website in de gaten, want er zullen nog meer Midden-Oosterse recepten volgen die uitstekend passen bij dit gerecht. Heb je suggesties, mail Marjolein dan op info@echtegerechten.nl of laat een reactie achter onder dit artikel.

Omdat we het niet kunnen laten doen we nog één suggestie voor als je iets meer tijd hebt. Ook lekker erbij is in de oven gebraden kip, ingewreven met olijfolie, knoflook, citroenrasp, zout, peper en een snufje kaneel.

Ingrediënten

1 pak diepvries dop- of tuinerwten a 450 gram
1 pot artisjokharten op water a 420 gram (uitlekgewicht circa 240 gram)
1 ui
1 teen knoflook
1 bakje verse munt a 15 gram
1/4 theelepel kaneel
het sap van een halve citroen
1 eetlepel olijfolie voor de doperwtenstoof
1 eetlepel olijfolie voor de lamskoteletten
Versgemalen peper uit de molen
Zout naar smaak
8 lamskoteletjes
400 gram basmatirijst

Bereiding

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking gaar.

Pel en snipper de ui. Zorg ervoor dat de uisnippers kleiner of even groot zijn als de erwten.
Pel de knoflook en snijd deze fijn.
Haal de blaadjes munt van de takjes af, was deze en hak vervolgens fijn.

Verhit de olijfolie in een royale koekenpan of hapjespan.
Fruit hierin de ui totdat deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak kort mee tot de geur vrij komt.

Roer nu de dop- of tuinerwten door de ui en knoflook. Giet het vocht van de artisjokharten toe aan het erwtenmengsel. Roer de verse munt, kaneel en het citroensap erdoor.

Snijd de artisjokharten doormidden en schep deze voorzichtig door de doperwten. Als het begint te pruttelen, zet dan het vuur laag en laat 10 minuten stoven met het deksel op de pan.

Bestrooi de lamskoteletten met zout en peper en bak deze in de grillpan aan beide zijden bruin en rosé van binnen.

Breng de doperwtenartisjokstoof op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog een extra snufje kaneel toe als je de kaneel nog niet terug proeft in het gerecht.

Eet smakelijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »