Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Zin in een Mexicaans ontbijt?

Zin in een Mexicaans ontbijt?

In Mexico houden ze wel van een ei bij het ontbijt en dat combineren ze graag ook met een salsa van tomaten en chilipepers. In dit recept proef je de heerlijke smaak van de gedroogde en gerookte jalapeño peper terug, de chipotle peper.

De Mexicaanse keuken is echt een wereldkeuken. We laten je er dan ook graag kennis mee maken. Houd er wel rekening mee dat dit recept aangepast is aan hoe wij het bij EchteGerechten.nl lekker vinden. We houden van een beetje pit, maar vergeleken met de gemiddelde Mexicaan zijn wij watjes. Eet je vaak en graag heel pittig? Maak dan van die 2 theelepels chipotles chipotles en adobo saus, een lekkere volle eetlepel of voeg 2 fijngehakte chipotles en adobo saus toe. Heb je geen chipotles en adobo? Jammer want de smaak van deze gerookte en gedroogde jalapeño is absoluut verrukkelijk. Je kunt in geval van nood het eventueel weglaten en vervangen voor een volle theelepel chilivlokken en een snuf gerookt paprikapoeder. Maar pak je kans als je een blikje of potje chipotles en adobo saus in huis hebt.

In Mexico wordt een dergelijk ontbijt vaak met maistortillas geserveerd, maar helaas zijn deze lastig te verkrijgen in Nederland. De courgette erdoor vinden wij erg lekker, maar is niet een authentiek Mexicaanse toevoeging. De feta is een prima vervanging voor de Mexicaanse 'queso fresco'. Deze kaas wordt oorspronkelijk gemaakt van een combinatie van koe- en geitenmelk en is nog niet op de Nederlandse markt te verkrijgen.

Voor 4 personen

Ingrediënten

1 klontje roomboter
4 el olijfolie
4 eieren of meer naar wens
4 grote of 8 kleine tortillas
2 middelgrote uien, gesnipperd
2 blikken tomatenblokjes a 450 g
1 courgette, in blokjes
2 laurierblaadjes
2 tl chipotle en adobo saus of 1-2 tl chilivlokken en een snuf gerookt paprikapoeder
1 el bruine basterdsuiker of rietsuiker
15g verse dragon, fijngehakt of 1 tl gedroogde dragon
zout naar smaak
100 g feta, verkruimeld
4 el crème fraîche

Bereiding

Smelt de roomboter in de pan samen met 1 eetlepe olijfolie. Bak hierin de gesnipperde uien met de laurier, chilivlokken en suiker, in 5 minuten glazig (maar niet bruin). Voeg vervolgens de in blokjes gesneden courgette toe en bak deze een paar minuten mee.

Voeg de chipotles en adobo saus toe, de tomatenblokjes en een scheutje water. Gebruik je gedroogde dragon, voeg dan deze ook toe.

Breng aan de kook, zet het vuur laag, voeg een flinke snuf zout toe en laat een half uur sudderen. Roer af en toe door. Voeg na 25 minuten de verse fijngehakte dragon toe. Proef dan meteen of je nog wat zout wilt toevoegen of nog wat meer chipotle of chilivlokken.

Laat ongeveer 5 minuten voordat de tomatensaus klaar is, een grote koekenpan met 3 eetlepels olijfolie heet worden. Bak hierin de eieren.

Maak ondertussen de tortillas warm. Dit kan, stuksgewijs, in een hete droge koekenpan of in de magnetron.

Verdeel de tortillas over 4 borden, schep op elke tortilla zoveel tomatensaus dat deze goed bedekt zijn. 

Verkruimel wat feta over de tomatensaus en leg daar bovenop het gebakken ei.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »