Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Wereldgerecht Japanse Beef Teriyaki moet zijn kip Teriyaki

Wereldgerecht Japanse Beef Teriyaki moet zijn kip Teriyaki

Knorr heeft een pak waarmee je Japanse Beef Teriyaki zou moeten kunnen maken. EchteGerechten.nl duikt in de wereld van echt Japans eten en heeft voor jou een recept zonder pakjes of zakjes. Gezonder, lekkerder en dichter bij het echte Japanse eten.

Yes! De kop is eraf! Ik ben begonnen met het nieuwe EchteGerechten project: op zoek naar het echte wereldgerecht. Samen met Elianne van de leuke en zeer smakelijke foodblog DeWereldOpjeBord.nl testen we een aantal pakken van de Knorr wereldgerechten. Om vervolgens een recept te ontwikkelen waarmee je zonder pakjes en zakjes een heerlijke meer authentieke versie van dat wereldgerecht op tafel kan neerzetten. Dat betekent eerst het eten uit het pak maken. Ik (Marjolein) trap af met de Japanse Beef Teriyaki. Elianne waagt zich aan de Griekse Kofta.

Sorry voor iedereen die juist de Beef Teriyaki van Knorr zo lekker vindt, maar het eten gemaakt met het pak valt me vies tegen. De biefstuk is best goed van smaak, maar veel te doorbakken doordat ik volgens het pak de kleine stukjes biefstuk 8 minuten lang moet bakken. Het vlees drijft samen met wat groenten in een saaie saus. 

We gaan snel op zoek naar het echte wereldgerecht. 

Beef Teriyaki of kip Teriyaki

Na wat research wordt mij duidelijk dat in Japan eigenlijk weinig Beef Teriyaki wordt gegeten. Biefstuk was en is daar meer een luxe product. Maar goed, dat is het eigenlijk in Nederland ook. Kip Teriyaki is wel een gangbaar Japans thuisgerecht, net als een teriyakigerecht met vis. Om niet meteen heel erg af te wijken van het wereldgerecht, houden we het hier op biefstuk. Houd je meer van kip, probeer dit recept dan zeker uit met wat uitgebeende kippendijenfilets.

Wat is Teriyaki?

'Teri' blijkt in het Japans 'glans' te betekenen en met 'yaki' wordt gegrild of gebakken bedoeld. Gegrilde of gebakken biefstuk met glans willen we. Hier komt nog geen groenvoer aan te pas, dus de beef teriyaki vullen we aan met een eenvoudig bijpassend groentegerecht in Japanse stijl.

Bij teriyaki wordt het vlees of de vis bereid op de grill, maar vaak ook gebeurt dat bij Japanse thuiskoks in de koekenpan. De glans verkrijg je door vlees of vis na bereiding te bestrijken met de teriyaki saus. Veelal wordt vis of vlees eerst gemarineerd. De basisingrediënten voor de marinade of de saus zijn eigenlijk altijd sojasaus en mirin, eventueel aangevuld met Sake (Japanse rijstwijn met rond de 16% alcohol) en suiker. Naast deze ingrediënten zie je ook variaties met nog vers geraspte gemberwortel en knoflook. Om niet straks een waslijst aan boodschappen te moeten doen voor alleen de Beef Teriyaki, houd ik de teriyaki marinade en saus simpel door slechts drie ingrediënten te gebruiken: sojasaus, mirin en een beetje suiker.

Mirin is, net als Sake, een Japanse rijstwijn, maar is veel zoeter. Mirin bevat ongeveer 14% alcohol, maar er schijnt ook een kookvariant te bestaan met slechts 1% alcohol. Zouden ze in Japan ook al een Mirin light (met minder suiker) hebben, vraag ik me af.

Mocht je nu geen mirin kunnen vinden, vervang dan de mirin door een combinatie van Sake (Sake is in tegenstelling tot mirin wel te koop bij bijvoorbeeld Gall&Gall) met wat suiker of droge Sherry met suiker. Schrik je van de toevoeging van suiker aan de saus, bedenk dan dat de saus een krachtige smaak heeft en dat je niet veel saus nodig hebt om straks je vlees mee te bestrijken.

Bij de Teriyaki eten we naast wat knapperige gewokte groente met sojasaus, ook rijst. De rijst die je in Japan eet, wordt hier Japanse rijst genoemd. Het is witte rijst met een kortere korrel. De rijst kleeft iets meer (handig als je met stokjes eet) en smaakt iets zoeter dan bijvoorbeeld Pandan of Basmati. Koop Japanse rijst of sushi rijst. Kun je hier niet aan komen, ook Pandan rijst is er erg lekker bij.

Recept voor Beef Teriyaki mèt groenten

Voor 2 personen

Ingrediënten

250 gram biefstuk (2 biefstukken a 125 gram)
250 gram Japanse rijst of sushi rijst of anders Pandan rijst
1 zak Japanse wokgroentemix van 400 gram
of 400 gram gesneden verse groente als peulen, champignons, wortel, prei en/of paksoi)
een snuf zout of een paar scheutjes Japanse sojasaus
1 eetlepel sesamzaad

Voor de Teriyaki marinade

2 eetlepels mirin (of gebruik een combinatie van Sake of Sherry met suiker)
2 eetlepels Japanse sojasaus
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie

Voor de Teriyaki saus

3 eetlepels mirin (of gebruik een combinatie van sherry en suiker)
3 eetlepels Japanse sojasaus
1 theelepel (liefst bruine) suiker

Bereiding

Meng in een kom de ingrediënten voor de marinade. Wentel de biefstukken goed door de marinade. Dek af en laat buiten de koelkast minimaal 20 minuten, maar liefst een uur, marineren. Geef het vlees de gelegenheid om op kamertemperatuur te komen voordat je het gaat bakken, dat geeft een malser resultaat.

Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op het pak.

Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het fornuis en rooster hierin (zonder olie of boter) kort de sesamzaadjes totdat ze lichtbruin kleuren. Doe de sesamzaadjes op een bord en zet aan de kant.

Verhit nu de koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de biefstukken in ongeveer 4 minuten aan beide zijden mooi bruin en medium gaar. Wil je je vlees minder rood (zie foto), houd dan een wat langere baktijd aan. Wikkel het vlees in aluminiumfolie en leg op een snijplank. Laat de biefstukken even rusten.

Meng in een steelpan alvast de ingrediënten voor de saus.

Verhit een wok of koekenpan op hoog vuur en voeg een eetlepel zonnebloem- of arachideolie toe. Roerbak nu de groenten in ongeveer 4-6 minuten beetgaar. Voeg kort nadat je de groenten in de pan hebt gedaan een scheutje water toe. Zo komt er wat stoom vrij waarin de groenten makkelijker garen. Breng de groenten op smaak met wat sojasaus of een snuf zout. Draai het vuur uit, maar laat de groenten nog even in de pan zitten om afkoelen te voorkomen.

Verhit nu de steelpan met de saus en laat onder bijna voortdurend roeren de saus een beetje inkoken. Zodra je ziet dat de saus iets dikker is, is het goed. Dit is na enkele minuten. Proef en voeg eventueel nog wat suiker toe naar smaak.

Haal nu de biefstukken uit het folie en snijd in mooie dunnen plakken. Verdeel de rijst en de groenten over twee borden en schik de plakken biefstuk erop. Bestrijk de plakken biefstuk met de saus of giet er wat saus overheen. Zorg dat de plakken biefstuk mooi glanzen. Strooi als laatste nog wat sesamzaadjes erover en dien direct op. Je kunt eventueel de overgebleven Teriyaki saus in een klein schaaltje op tafel zetten en nog wat saus over je rijst of groenten sprenkelen. 

Eet smakelijk!  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »