Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Spaanse gehaktballetjes met tomatensaus

Spaanse gehaktballetjes met tomatensaus

Albondigas con salsa de tomate, oftewel gehaktballetjes in tomatensaus, is een zeer bekend traditioneel Spaans tapas gerechtje. Het is perfect voor Sinterklaasavond. Eet het als hoofdgerecht met wat pasta en een groene salade of als onderdeel van een tafel met diverse tapas. Of gewoon als borrelhapje met wat knapperig stokbrood. Wie weet schuift de Sint nog wel even bij je aan tafel aan als hij ziet wat er bij je op tafel staat. :-) Hij zal na drie weken Nederland misschien onderhand toch wel wat heimwee hebben naar de Spaanse keuken.

Als je dit recept wilt gaan maken als hoofdgerecht, begin dan met de salade als de gehaktballetjes staan te pruttelen. Ook de pasta kun je gedurende deze stooftijd opzetten. Zo heb je in een handomdraai een heerlijke avondmaaltijd.

Van oudsher eet men in Spanje een tapa als eetlustopwekkende hapje. Je kreeg een tapa als je een glas bier, wijn of sherry bestelde. Nog steeds krijg je in sommige Spaanse eet- en drinkgelegenheden bij je drankje zo'n gratis hapje. Tegenwoordig zijn er wereldwijd tapasbars te vinden en eet je een aantal tapas ook als volledige maaltijd. Hoewel tapas wereldwijd gegeten worden, vind je in het Noorden van Spanje niet zoveel tapasbars, maar wel veel pinxchos bars. Een pinxcho is een plak brood met daarop een combinatie van ingrediënten, vastgezet met een rechtopstaande prikker. We zullen binnenkort nog meer tapas, maar ook een aantal pinxchos recepten delen op deze website. Dus houd ons in de gaten! Dat kan door ons te volgen op Facebook, Instagram of Pinterest.  

Recept voor albondigas con salsa de tomate

Ingrediënten

500 gram rundergehakt
een bosje lenteui (ongeveer 5 stengels)
3 tenen knoflook
50 gram geraspte Manchego kaas
1 ei
15 g tijm
2 takjes verse rozemarijn
7 tomaten
een half glas rode wijn (60 ml)
een snuf gerookt paprikapoeder
1 theelepel suiker
zout en peper
2x 2 eetlepels olijfolie

Voorbereiding

Was en snijd een dunne plak van de onderkant en bovenkant af van de stengels bosui.
Verwijder eventueel het buitenste blad. Snij de bosui fijn.

Ris met een vork de tijmblaadjes van de takjes af. Hak fijn.
Haal de naaldjes rozemarijn van het takje af. Hak fijn.

Doe het gehakt in een kom. Voeg de bosui toe en de geraspte Manchego toe.
Pel de knoflook en pers uit met een knoflookpers.

Voeg de knoflook, het ei en 1/3 van de tijm toe aan het gehakt.
Bestrooi het gehakt met zout en peper.

Kneed alle ingrediënten goed door het gehakt.
Draai ongeveer 25 stevige balletjes  van het gehaktmengsel.

Was de tomaten en snijd in blokjes.

Bereiding

Bak de gehaktballetjes in twee porties rondom bruin. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en bak hierin de helft van de balletjes in ongeveer 6 minuten rondom bruin. Schep met een schuimspaan de balletjes uit de pan op een bord. Voeg weer twee eetlepels olie toe en bak hierin de overige gehaktballetjes bruin.

Doe alle gehaktballen weer bij elkaar in de pan. Samen met de tomatenblokjes. Schep wijn, suiker, tijm, gerookt paprikapoeder en rozemarijn voorzichtig door het tomaten-gehaktballen-mengsel.

Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.

Breng de tomatensaus op smaak met zout en peper.
Serveer de gehaktballetjes warm met knapperig brood erbij om in de tomatensaus te kunnen dopen. 

Garneer met een klein takje rozemarijn. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »