Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Singaporese Hokkien noedels zonder pakje

Singaporese Hokkien noedels zonder pakje

Knorr heeft een pak waarmee je Singaporese Hokkien noedels zou moeten kunnen maken. EchteGerechten.nl zoekt uit of dit klopt en duikt in de wereld van Singaporees eten. Waarom heten het Hokkien noedels? Hoe hoort het eigenlijk? Weet wat je eet, maak je eigen versie zonder pak en leer meer over het echte wereldgerecht.

Het is alweer tijd voor deel 3 van het EchteGerechten project: op zoek naar het echte wereldgerecht. Samen met Elianne van de leuke en zeer smakelijke foodblog DeWereldOpjeBord.nl testen we een aantal pakken van de Knorr wereldgerechten. Om vervolgens een recept te ontwikkelen waarmee je zonder pakjes en zakjes een heerlijke meer authentieke versie van dat wereldgerecht op tafel kan neerzetten. Ik (Marjolein) trapte af met de Japanse Beef Teriyaki gevolgd door de Italiaanse risotto. Elianne maakte eerst Griekse Kofta (die eigenlijk Keftedes hoort te heten), gevolgd door Zuid-Afrikaanse Bobotie. Dit keer maakt zij de Griekse Gyros en waag ik me hier, op veler verzoek, aan de Singaporese Hokkien noedels.

Hokkien is geen Singapore

Hokkien is de buitenlandse naam voor de Zuid-Chinese provincie Fujian. Fujian ligt aan de Chinese kust, ter hoogte van het eiland Taiwan. Het gerecht Singapore Hokkien noedels is na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Het waren de Chinese migranten uit Fujian die (in Singapore) restjes noedels uit de noedelfabrieken roerbakten boven een houtskoolvuur. In plaats van een bord of kom gebruikten zij een palmblad.

De hedendaagse Singaporese Hokkien noedels bestaat eigenlijk niet meer uit restjes noedels, maar wel nog vaak uit een combinatie van rijstnoedels met eiernoedels. De noedels worden in het echte Singaporese gerecht eerst geroerbakt met ei en knoflook. Vervolgens gestoofd in een smaakvolle eigengemaakte garnalenbouillon, met vaak nog wat taugé erbij. Je serveert de noedels met dunne plakken buikspek, grote garnalen en inktvis en garneert het met limoen en sambal chili. In plaats van sambal chili wordt ook wel verse fijngehakte rode peper gebruikt. Het is een semi-droog roerbakgerecht met een mooie zachte smaak die door de limoen en sambal (of rode peper) in balans wordt gebracht. Eventueel kun je er nog wat groene bladgroente bij serveren. 

De verschillen met de Knorr versie

Net als in de echte versie gebruikt Knorr een combinatie van rijstnoedels met eiernoedels. Maar vervolgens zijn er eigenlijk alleen maar verschillen. Als vlees gebruikt het recept van Knorr namelijk geen varkensvlees, maar kipfilet. Knorr kiest ervoor om 400 gram Oosterse wokgroenten toe te voegen in plaats van wat taugé en groene bladgroenten. De inktvis en garnalenbouillon zien we helemaal niet meer terug in het Knorr gerecht. Wel wordt een kruidenblokje met wat water toegevoegd. Het Knorr geheel is eigenlijk een droog roerbakgerecht en geen semi-droog gerecht zoals het zou moeten zijn. Garnalen zien we bij Knorr als variatietip terugkomen. Jammer! Ook vind ik het zonde dat de Knorr versie niet gegarneerd wordt met limoen en sambal, want dat maakt het echte traditionele gerecht juist zo lekker en af. 

Singaporese Hokkien noedels a la EchteGerechten

Ook ik doe, net als Knorr, een aantal aanpassingen aan het traditionele Singaporese Hokkien noedelgerecht. De eerste aanpassing is dat ik een bouillonblokje gebruik. Want als we eerst een bouillon moeten trekken van garnalenkoppen enzo, dan duurt het wel wat lang voordat we aan tafel kunnen. Als je erg van vis houdt, kies dan voor een visbouillonblokje. Maar gebruik gerust een kippenbouillonblokje als niet iedereen even weg is van vis.

Als tweede aanpassing kies ik er in dit recept voor om een combinatie van garnalen en varkensvlees te gebruiken. De inktvis laat ik weg omdat het anders wel een erg prijzig gerecht wordt en omdat inktvis lastiger te verkrijgen is. Mocht je geen varkensvlees willen gebruiken, vervang het dan voor nog wat extra garnalen of vervang het varkensvlees door reepjes kippendijenfilet of reepjes kiprollade. Houd je niet van speklappen, dan kun je de speklappen ook vervangen voor reepjes dun gesneden varkensrollade, zeeuws spek of gegrild buikspek (deze laatste zag ik ook gewoon liggen bij een grote AH in het vleesbelegschap). Mocht je voor deze optie gaan, dan bespaart het je iets tijd omdat je de speklappen niet hoeft te bereiden.

In de EchteGerechten versie kies ik ervoor om de groene bladgroenten (de paksoi) niet als garnering erbij te geven zoals het hoort, maar erdoor te roerbakken samen met de taugé. Dit is puur gemakszucht omdat ik niet nog in een aparte pan de groenten wil stomen of roerbakken. Jij kunt dit natuurlijk wel prima apart doen als je wilt.

Als laatste heb ik de sambal chili vervangen voor sambal manis. Sambal chili is een sambal gemaakt van rode pepers met ui, knoflook, garnalenpasta en gember en die kon ik niet vinden in de supermarkt. Sambal manis of sambal badjak wordt ook gemaakt van peper, ui, knoflook en iets van garnaal. Alleen de gember ontbreekt. Vervang de sambal chili daarom door sambal manis of badjak (voeg eventueel nog wat verse geraspte gember toe) of kies niet voor de sambal maar voor een fijngehakt vers rood pepertje om te garneren. Dat laatste doen ze namelijk in Singapore ook regelmatig. 

Recept voor Singapore Hokkien noedels

Voor 3 personen

Ingrediënten

125 gram eiernoedels*, bijvoorbeeld Chinese eiermie van Soubry, pak à 250 gram
125 gram fijne/dunne rijstnoedels, bijvoorbeeld Miehoen rice noodles van Go-Tan, pak à 250 gram 
200 gram rauwe garnalen
2 speklappen à 100 gram elk
4 plakjes verse gemberwortel, geschild (optioneel)*
200 gram taugé
1 struik paksoi
3 tenen knoflook
3 eieren
1 bouillonblokje of bouillonpoeder (voor 500 ml bouillon)
2 el lichte sojasaus*, gebruik de Chinese of vervang door bv Kikkoman all purpose soy sauce 
2 el vissaus
2 tl sesamolie*
1 tl sambal manis en extra om te serveren
2 limoenen
40 ml water
2x2 el zonnebloem- of arachideolie om in te bakken

*Ingrediënten met een sterretje vind je samen met nog 8 andere mooie authentiek Chinese ingrediënten en 6 heerlijke echt Chinese recepten in de foodbox Proef China.
Bestel hier jouw foodbox of doe 'm iemand cadeau voor slechts € 34,95 (inclusief btw en bezorging in heel Nederland en België). 

Voorbereiding

Gebruik je diepvries garnalen, haal deze dan alvast uit de vriezer en overgiet met koud water zodat ze kunnen ontdooien. 

Bereid beide noedels volgens de aanwijzingen op het pak. Meestal werkt het als bij bovengenoemde noedels. Voor de eiernoedels: kook een ruime hoeveelheid water (ik gebruik hiervoor de waterkoker waarin 1.5 liter past), giet het hete water in een pan en laat hierin de eiernoedels 4 minuten weken. Kook ondertussen weer een ruime hoeveelheid water in de waterkoker. Trek de eiernoedels uit elkaar met een vork, stort in een vergiet en spoel af met koud water. Doe in een bakje en zet klaar voor later gebruik.

Doe nu weer anderhalf liter kokend water in de pan. Dit keer week je de rijstnoedels 4 minuten. De rijstnoedels van Go-Tan waren erg lang en paste niet goed in de pan. Die heb ik voordat ik ze in de pan deed doormidden geknipt met een schaar. Zo mengen ze later ook beter met de andere noedels en ingrediënten. Trek ook de rijstnoedels uit elkaar met een vork, stort in een vergiet en spoel weer af met koud water. Doe in een bakje en zet klaar voor later gebruik.

Doe nu koud water in deze pan en breng aan de kook met de plakjes gember (gember toevoegen is optioneel, je kunt eventueel dit vervangen voor een bouillonblokje of wat zout). Laat het water met de gember rustig even 10 minuten op laag vuur koken zodat de smaakjes van de gember in het water kunnen trekken. Doe nu de speklappen in de pan en kook deze in 4 minuten gaar. Haal met een tang uit het kokende water, laat even afkoelen en snijd het in reepjes. Bestrooi met wat zout en zet klaar voor later gebruik.

Pel ondertussen de knoflook en hak fijn.

Was en snijd de paksoi in repen of stukjes. Verdeel de paksoi grofweg over twee bakjes met in het ene bakje het bladgroen en in het andere het wat stevigere witte deel van de paksoi.

Zet de taugé en de garnalen klaar met de rest van de ingrediënten in de buurt van het fornuis. Zorg ook dat je de sesamolie, lichte sojasaus, vissaus, sambal, het bouillonblokje en de 50 ml water hebt klaarstaan.

Klop de eieren los in een kommetje.

Bereiding

Zet een grote wok of hapjespan op het vuur en verhit hierin 2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie. Giet het eimengsel in de hete pan, laat kort stollen en roer door elkaar tot de eieren gaar zijn en je een roerei hebt. Doe het roerei op een bordje en zet apart. Veeg je wok of pan schoon met wat keukenpapier of spoel even onder de hete kraan (kijk uit dat je je niet brandt aan de hete pan of kraan).

Zet de wok of pan weer terug op het vuur en verhit weer 2 eetlepels olie. 

Bak de knoflook 30 seconden of totdat die heerlijk gaat geuren. Voeg de rauwe garnalen toe en roerbak tot ze mooi roze kleuren.

Voeg nu de reepjes speklap toe en vervolgens de taugé en het witte deel van de paksoi.

Roerbak 1 minuut en voeg dan het water toe. Verpulver het bouillonblokje boven de pan en roer het goed door.

Voeg nu in delen de beide soorten noedels toe. Roer goed door elkaar. Gebruik hiervoor eventueel een pastatang, vork of eetstokjes.

Voeg vervolgens het ei, de rest van de paksoi, de lichte sojasaus, sesamolie, vissaus en een theelepel sambal toe . Roer weer goed door elkaar. Krijg je al spierballen? :-) Proef even en voeg eventueel nog wat sojasaus of vissaus toe. Let op, dit maakt het gerecht wat zouter. Realiseer je dat er nog limoen en sambal over gaat straks dus voeg niet te veel sojasaus of vissaus extra toe.

Serveer direct met een flinke klodder sambal manis en voor ieder een halve limoen.

Eet smakelijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »