Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Proef thuis echte Japanse smaken met razendsnelle sushi uit een kom

Proef thuis echte Japanse smaken met razendsnelle sushi uit een kom

Houd jij ook zo van sushi, maar staat het idee van thuis sushi rollen je niet zo aan? Maak dan een sushi bowl. Snel klaar en een stuk goedkoper dan wanneer je sushi bestelt. Zo proef je de heerlijke smaken van Japan. We hebben een basisrecept voor je, waarmee je zelf eindeloos kunt variëren.

Dit type sushi wordt in Japan Chirashizushi genoemd en het betekent letterlijk 'verspreide sushi'. Je doet de rijst in een kom of op een bord en daarop leg je de ingrediënten van je keuze. Het is verder geen vast recept, dus kies vooral voor datgene wat jij het lekkerste vindt en wat voor handen is.

Naast Chirashizushi is er ook nog een variant waarbij de rijst met de ingrediënten wordt gehusseld, dan heet het Mazezushi.

Japanners eten in ieder geval één keer per jaar Chirashizushi en dan op 3 maart. Dan vieren ze Hinamatsuri, ook wel Meisjesdag, Perzikbloesemfestival of Poppenfeest genoemd. Deze dag is ervoor om meisjes een goede gezondheid en toekomstig geluk te wensen. 

Recept voor sushi in een kom

Onderstaand recept is voor 2 personen, maar is makkelijk uit te breiden naar meer personen. Reken per persoon 100 gram sushi rijst, 100-125 gram zalmfilet of tonijnfilet van sashimikwaliteit en vul aan met onderstaande ingredienten en eventueel nog iets van: in blokjes gesneden avocado, in reepjes gesneden omelet, zalmeitjes of andere ingrediënten die jij graag in je sushi terugziet.  

Voor 2 personen

Ingrediënten

200 gram sushi rijst
200 gram zalmfilet, sashimikwaliteit
200 gram wakamé (zeewiersalade, te koop bij de visboer)
2 nori vellen (gedroogde zeewierbladen)
1/2 komkommer
Wasabi
Japanse sojasaus*
Sesamolie**
Furikake*** of geroosterd sesamzaad

*    De Japanse sojasaus die wij gebruikten was van Kikkoman all purpose soy sauce. 
**  Sesamolie is verkrijgbaar in toko's en ook wel bij grotere supermarkten. Je kunt het eventueel weglaten. Overigens zit in de Proef China foodbox ook sesamolie.
*** Furikake is een Japans strooisel voor over de rijst. Het bestaat meestal uit een mengsel van sesam, zout, zeewier, bonito (gedroogde vis) en wasabi. Wij vinden het verslavend lekker, zeker ook dankzij de (pittige) wasabi die je goed proeft en waarschijnlijk helpt de smaakversterker erin daar ook wel bij. Wil je liever geen producten met smaakversterker gebruiken, kun je er niet aankomen of houd je niet zo van pittig, vervang de furikake gerust door sesamzaad die je kort roostert in een hete koekenpan. Ook erg lekker!

Bereiding

Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. In Japan brengen ze vervolgens de sushirijst op smaak met in ieder geval rijstazijn en vaak ook met wat zout en suiker. In dit recept doen we dat niet. Simpelweg omdat we het niet nodig vinden. Dit omdat straks de zoetzure hartige smaak van de wakamé samen met de smaak van de sojasaus in de sushi rijst zal gaan trekken. Smaak genoeg wat ons betreft. Maar officieel moet je bij sushi altijd de rijst op smaak maken met wat rijstazijn.

Ondertussen begin je aan de toppings voor op de rijst.
Snijd de zalm in kleine plakjes of blokjes.
Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. 
Knip de nori vellen in dunne niet al te lange reepjes.
Doe alles in aparte schaaltjes.

Doe ook de wakamé en de furikake of het geroosterd sesamzaad in schaaltjes.
Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd in dunne plakjes of blokjes. Dit kan ook in een schaaltje.

Zet alle schaaltjes op tafel en ook de wasabi, sojasaus en sesamolie.
Dek de tafel met mooie kommen en eetstokjes. Als laatste zet je de rijst op tafel. 

Laat iedereen naar smaak zijn eigen sushi bowl maken.

Eet smakelijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »