Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse Shakshuka met ei en tomaat

Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse Shakshuka met ei en tomaat

Smakelijk vegetarisch recept met pit. Shakshouka (ook geschreven als Shakshuka of Chakchouka) is waarschijnlijk van oorsprong een Noord-Afrikaans gerecht. Hoewel je het ook heel vaak tegenkomt in het Midden-Oosten. Vaak gegeten als ontbijt of lunch, maar het misstaat zeker niet op tafel tijdens het diner. De belangrijkste ingrediënten zijn ei, tomaat, paprika, ui en komijn. Deze Marokkaanse versie is met harissa en feta, gemaakt in de tajine.

Chakchouka, shakshuka of shakshouka. Hoe je het ook schrijft, het blijft om min of meer hetzelfde gerecht gaan. Het gerecht zelf kent, net als de schrijfwijze, vele variaties. Het is naar alle waarschijnlijkheid een van oorsprong (licht)pittige Noord-Afrikaanse stoofschotel met in ieder geval tomaat en ei. Je zou het gerecht een beetje kunnen vergelijken met de Mexicaanse 'huevos rancheros' of het Turkse 'menemen'. De gerechten worden alledrie, vaak als ontbijt, brunch of lunch gegeten. In het Midden-Oosten wordt ook veel shakshuka gegeten en in Israël zowel als ontbijt als avondmaaltijd. Shakshuka staat daar hoog in de top10 van favoriete en meest gegeten gerechten, samen met bijvoorbeeld hummus. Israëlische kok en kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi heeft in zijn kookboek 'Plenty' ook een mooi recept van Shakshuka opgenomen. Die zullen we ook nog eens voor je gaan testen.

Het recept hieronder is een Marokkaanse versie, gemaakt in een tajine en met feta en harissa. Wil je het minder pittig? Gebruik dan wat minder of geen harissa. Geen tajine? Geen nood. Het gaat ook prima in een koekenpan met deksel.
Geen harissa? Gebruik dan bijvoorbeeld chilivlokken of (extra) cayennepeper.

Het maken van Shakshuka is niet moeilijk, maar kost wel wat tijd. Overigens is het vooral wachttijd, dus terwijl je Shakshuka lekker staat te pruttelen kun je tussen de verschillende stappen door nog rustig een kop koffie drinken en de krant lezen. Je kunt ook ervoor kiezen om een grotere hoeveelheid saus te maken en deze in porties invriezen. 

Eet je Shakshuka met Marokkaans platbrood of een ander lekker brood waarmee je goed je bord kunt schoonvegen, zoals een pita, stokbrood of Turks brood. Deze Shakshuka is als diner ook erg lekker met Marokkaanse frieten, maar dat recept houden jullie tegoed.
 

Voor 2 personen

Ingrediënten

2-3 eieren
3 tomaten
1 rode paprika
1 ui
1 laurierblad
1 volle theelepel donkerbruine basterdsuiker
1 volle theelepel harissa (optioneel)
75 gram feta
een flinke snuf komijn
een flinke snuf cayennepeper (optioneel)
een flinke hand verse koriander, fijngehakt
een hand verse peterselie, fijngehakt
zout en zwarte peper naar smaak
3 eetlepels olijfolie
een of meer scheutjes water

  

Bereiding

Snipper de ui en verwarm een koekenpan met daarin 2 eetlepels olijfolie.
Bak de ui met het laurierblad en een flinke snuf komijn in 5 minuten op halfhoog vuur glazig, maar niet bruin.
Voeg een eetlepel bruine basterdsuiker, zout en peper toe en bak nog 5 minuten op laag vuur.

Was en snijd ondertussen de paprika in reepjes en halveer de reepjes.
Voeg de paprika toe aan het uimengsel, samen met de harissa en de cayennepeper. Bak 5 minuten.
Doe een lepel olijfolie in je tajine en verwarm deze alvast voor op het kleinste pitje van je fornuis, op de laagste stand.

Snijd nu de tomaten in blokjes en voeg deze toe aan het uipaprikamengsel.
Wist je trouwens dat Shakshuka 'mengsel' betekent?

Snijd terwijl de tomaten beginnen te pruttelen, de peterselie en koriander fijn en voeg deze met nog wat zout, peper en een scheutje water toe. Je hoeft niet heel erg zuinig te zijn met het zout. Een beetje extra komt de smaak ten goede.

Breng het mengsel aan de kook en schenk het over in je tajine. Doe de deksel op je tajine en laat een half uurtje sudderen. Check tussentijds of het mengsel niet te droog wordt. Voeg indien nodig nog enkele scheutjes water toe. Proef na dit half uur weer even en voeg eventueel nog een scheutje water, zout of peper toe. 

Maak nu kuiltjes in het mengsel en breek in elk kuiltje een ei. Verdeel brokjes van de feta tussen de eieren en duw die een klein beetje in de saus. Doe de deksel weer op de tajine en laat op laag vuur sudderen tot de eieren gestold zijn. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.

Serveer direct, samen met het brood. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »