Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Mexicaanse kiptaco's zonder kant-en-klare kruidenmix met chipotle

Mexicaanse kiptaco's zonder kant-en-klare kruidenmix met chipotle

Recept voor overheerlijke Mexicaanse kiptaco's met chipotles. Deze maak je zelf, zonder hulp van die vaak te zoute kant-en-klare kruidenmixen. En nee, we bedoelen trouwens geen taco's met van die droge harde tacoschelpen, maar taco's zoals ze in Mexico worden gegeten: met heerlijke zachte tortillas.

In Mexico worden heel veel taco's gegeten. En nee, dan hebben we het niet over die harde droge tacoschelpen die we in Nederland taco's noemen en naar karton smaken. In Mexico zijn taco's, heerlijke zachte verse tortillas. Vaak maistortilla's die ze van zowel wit, als blauw of geel maismeel maken. Deze tortillas hebben een diameter van ongeveer 15cm en zijn dan ook een stuk kleiner dan de meeste tortillas hier in de supermarkt. In het Noorden van Mexico, tegen de grens aan met Amerika, zie je ook dat er tortilla's worden gegeten, gemaakt van tarwe. 

Goede maistortilla's zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar, probeer daarom diverse merken (tarwe)tortilla's uit tot dat je er een hebt gevonden die je lekker vindt en die niet zo zuur ruikt. Of maak zelf je eigen tortilla's. Hoewel we begrijpen dat je daar niet altijd tijd voor vrij kunt maken.

Probeer in ieder geval wel tijd vrij te maken voor het maken van deze kiptaco's. Je kunt eventueel een dubbele hoeveelheid tomatensalsa maken en de helft invriezen voor een volgende keer. Of je kunt er de volgende dag een Mexicaans ontbijt mee maken. In dit recept gebruiken wij verse scharrelkippenpoten. Je kunt het jezelf nog wat makkelijker maken en kant-en-klaar gegrilde kip halen bij de poelier.

Voor 4 personen

Ingrediënten

4 kippenpoten
1 klontje roomboter
4 el olijfolie
8 grote of 12 kleine tortillas
2 middelgrote uien, gesnipperd
2 blikken tomatenblokjes a 450 g
2 laurierblaadjes
2 tenen knoflook
1 tl oregano (gedroogd)
3 tl chipotle en adobo saus* 
1 tl bruine basterdsuiker of rietsuiker
een klein scheutje vers limoensap (van ongeveer een halve limoen)
zout en peper naar smaak

* Chipotles en adobo zijn gerookte en gedroogde jalapeno pepers die eerst geweekt zijn in heet water en daarna met onder andere ui en knoflook gesmoord tot een saus. Houd je van pittig doe dan gerust meer dan 2 theelepels erin. Houd je niet van pittig, doe dan niet meer dan 2 theelepels erin. De tomatensaus wordt dan heel licht pittig, maar samen met de kip, de tortilla, creme fraiche, kaas en avocado merk je hier niets meer van.

Chipotle en adobo vervangen
Heb je geen blikje chipotle en adobo in huis, vervang dan voor een halve tot een theelepel chilivlokken en een snuf gerookt paprikapoeder. 

Voor erbij

feta, verkruimeld of geraspte belegen kaas
crème fraîche
1-2 avocado's in plakjes of nog lekkerder, maak je eigen homemade guacamole.
wat fijn gesneden ijsbergsla, optioneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met 2 eetlepels olijfolie. Leg hierin de kippenpoten. Bestrooi met zout en peper. Bak in het midden van de oven, in ongeveer 50 minuten de kippenpoten bruin en gaar. Haal de kip uit de oven en laat een beetje afkoelen.

Terwijl de kip in de oven zit, smelt je de roomboter in de pan samen met 2 eetlepels olijfolie. Bak de gesnipperde uien met de laurier en suiker, in 8 minuten glazig (maar niet bruin).

Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook en de chipotles en adobo saus toe. Bak nog een kleine twee minuten.

Voeg nu de tomatenblokjes toe. Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag, voeg een flinke snuf zout toe en wat vers gemalen peper en laat ongeveer 30 minuten sudderen. Roer af en toe door. Is de tomatensaus na 30 minuten nog redelijk nat, zet dan het vuur even wat hoger, zodat er wat meer vocht kan verdampen.

Proef en voeg eventueel nog wat zout toe of nog wat van de chipotles en adobo saus.

Was en snijd wat ijsbergsla fijn. Verkruimel de feta. Vul kleine schaaltjes met ijsbergsla, feta of geraspte kaas en crème fraîche. Verwijder pit en schil van de avocado en snijd in plakjes. Zet dit alvast op tafel.

Trek de gare en wat afgekoelde kip in kleine stukjes. Dit gaat goed met je handen, maar als de kip nog heet is, kun je het beter met twee vorken doen. 

Voeg nu de stukjes kip aan de saus toe. Het moet een redelijk droog mengsel worden wat niet makkelijk uit je tortilla ontsnapt. Is het nog erg nat, laat het mengsel dan nog even verder inkoken. Maar kijk uit dat de kip dan niet te droog wordt. Is het mengsel erg droog, voeg dan een klein scheutje water toe. Verwarm de kip nog even in de saus op een laag vuur.

Maak ondertussen de tortilla's warm. Dit kan, stuksgewijs, in een hete droge koekenpan of in de magnetron.

Zet het tomatenkipmengsel op tafel, samen met de warme tortilla's. Laat iedereen zelf zijn eigen tortilla's 'bouwen' door bijvoorbeeld eerst de tortilla met wat crème fraîche of guacamole te bestrijken, dan wat van het kiptomaatmengsel er op te doen. Vervolgens te garneren met wat feta of geraspte kaas en wat fijngesneden sla. Vouw vervolgens dubbel of rol op en geniet ervan.

Eten mag met je handen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »