Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Mexicaanse enchiladas maak je zelf maar heten eigenlijk entomatadas

Mexicaanse enchiladas maak je zelf maar heten eigenlijk entomatadas

EchteGerechten.nl testte de Mexicaanse enchiladas volgens Knorr en dook de Mexicaanse keuken in. Wat zijn de verschillen tussen authentiek Mexicaanse enchiladas en de Hollandse vertaalslag? Kunnen we authentiek Mexicaanse enchiladas maken zonder pak? Ja dat kan, maar dan worden het eigenlijk entomatadas, met een tomatensaus.

Het is alweer tijd voor deel 4 van het EchteGerechten project: op zoek naar het echte wereldgerecht. Samen met Elianne van de leuke en zeer smakelijke foodblog DeWereldOpjeBord.nl testen we een aantal pakken van de Knorr wereldgerechten. Om vervolgens een recept te ontwikkelen waarmee je zonder pakjes en zakjes een heerlijke meer authentieke versie van dat wereldgerecht op tafel kan neerzetten. Ik (Marjolein) trapte af met de Japanse Beef Teriyaki gevolgd door de Italiaanse risotto en Singapore Hokkien noedels. Elianne maakte Griekse KoftaZuid-Afrikaanse BobotieGriekse Gyros en kip Tandoori. Nu is het de beurt aan de Mexicaanse enchiladas.

Mexicaans of Tex-Mex?

In Nederland wordt de Mexicaanse keuken vaak verward met de zogenaamde Tex-Mex keuken. Echter, de Tex-Mex keuken is een mengeling van de Amerikaanse keuken met de Mexicaanse keuken. De afkorting Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans. Lang voordat Texas een Amerikaanse staat werd, was Texas een Mexicaanse provincie, genaamd Tejas.   

Tex-Mex gerechten kenmerken zich door het gebruik van veel geraspte kaas, vlees, bonen en kruiden als komijn, paprika- en chilipoeder. Gerechten als Fajitas en Chili con carne zijn bijvoorbeeld typische Tex-Mex gerechten. De enchilada recepten kun je grofweg verdelen in zowel een Tex-Mex categorie als een Mexicaanse categorie.

Hoe zien de Tex-Mex enchiladas eruit?

Hoe zien de Tex-Mex enchiladas eruit? Vaak worden de tortillas gevuld met gehakt of kip met wat groenten als ui, paprika, mais en/of bonen, op smaak gemaakt met kruiden als komijn en chilipoeder. De gevulde en opgerolde tortillas worden in een ovenschaal gelegd, overgoten met wat tomatensaus en royaal geraspte kaas. Dan gaan de enchiladas nog even de oven in zodat de kaas kan smelten. Deze Tex-Mex tortillas serveer je eventueel nog met wat creme fraiche.

En de Mexicaanse enchiladas?

De Mexicaanse enchiladas worden traditioneel gezien altijd gevuld met kip. De kip wordt gegrild of gekookt in water met kruiden. Vervolgens wordt het kippenvlees als de kip wat is afgekoeld, in reepjes van het bot afgetrokken tot een soort 'pulled chicken'. Er worden geen bloem- maar maistortillas gebruikt. Voordat de tortillas gevuld worden met kip, dompel je ze eerst onder in de saus. Deze saus of beter gezegd salsa wordt gemaakt van, de naam verraadt het al een beetje: chilipepers. 

Het hoofdingredïent van de meest bekende enchiladas, de enchiladas rojas, zijn een flink aantal chilipepers. Schrik niet, dit zijn niet hele hete pepers hoor! De pepers die vaak gebruikt worden in enchiladas rojas zijn de ancho peper en de guajillo peper. Dit zijn gedroogde milde pepers met een aardse smaak. Misschien ken je de chipotle? De chipotle is een stuk heter, maar net als de ancho en de guajillo gedroogd. Alleen is de chipotle ook nog gerookt. Of je als Mexicaan ancho of guajillo pepers gebruikt voor je enchiladas, is afhankelijk van in welk deel van Mexico je bent opgegroeid en/of hoe je moeder het vroeger thuis klaarmaakte.

Naast de pepers gaan er in Mexicaanse enchiladasaus vaak wat tomaten, ui, knoflook en oregano. De tortillas worden in de saus gedoopt, dan gevuld met kip en opgerold. Ze worden niet afgebakken in de oven, maar enkel gegarneerd met bijvoorbeeld plakjes radijs of uienringen, wat creme fraiche en wat verkruimelde witte kaas. Mexico kent een flink aantal verschillende soorten witte kaas, de meest bekende zijn cotija of queso de Oaxaco. Deze kazen zijn helaas niet verkrijgbaar in Nederland, maar je kunt ze vervangen door feta of eventueel haloumi. 

Mexicaanse enchiladas volgens Knorr

De enchiladas van Knorr zijn opvallend anders. De vulling voor de tortillas is Tex-Mex-achtig met het gehakt dat wordt vermengd met mais en kruiden. Maar de Knorr enchiladas worden niet in de oven gegratineerd met kaas. De creme fraiche die zowel in de Tex-Mex keuken als de Mexicaanse keuken erbij wordt geserveerd wordt door Knorr nog op smaak gemaakt met typische Tex-Mex kruiden. Een leuke touch aan het Knorr gerecht, maar niet authentiek.

Knorr serveert zijn Mexicaanse enchiladas met een salade van tomaat en paprika, wat de tortillas lekkerder maakt dan met enkel en alleen het gehaktmengsel. Maar ook deze salade zien we niet terug in de Mexicaanse of Tex-Mex enchilada recepten. Ergens doet deze salade in de verte denken aan een Mexicaanse salsa, zoals je die serveert bij Mexicaanse tacos en quesadillas. Voor deze salsa, hak je de tomaten veel fijner en voeg je in plaats van een paprika, een fijngehakte chilipeper toe. De salsa breng je vervolgens nog op smaak met zout, peper, koriander en limoensap. Maar goed, we dwalen af. Het is tijd voor onze versie van Mexicaanse enchiladas.

Mexicaanse enchiladas a la EchteGerechten

Aangezien het lastig is om in Nederland aan ancho of guajillo pepers te komen, hebben we voor een alternatief gekozen met een saus van tomaten in combinatie met een chipotle bbq saus. De chipotle bbq saus is nu, dankzij het bbq/zomerseizoen redelijk goed verkrijgbaar in de reguliere supermarkt. Omdat de chipotle heter is en aardser van smaak dan de ancho of guajillo peper, gebruiken we er minder van en gebruiken we meer tomaten in de saus.
Mocht je nu toevallig wel een blikje met chipotle en adobo saus in huis hebben, gebruik dit dan in de tomatensaus. Pas dan wel de hoeveelheid chipotle aan, want de barbeque saus is veel milder van smaak.

Helaas zijn maistortillas ook niet goed verkrijgbaar in Nederland of ze zijn ronduit vies. Daarom gebruiken wij bloemtortillas, ook wel tarwetortillas of kortweg tortillas genoemd. Voor degene die hoopten dat we ook het enchilada creme fraiche sausje van Knorr zouden proberen na te maken, die moeten we teleurstellen. Wij houden de creme fraiche naturel. 

Recept voor Mexicaanse enchiladas 

Voor 4 personen

Ingrediënten

12 tortillas van ongeveer het formaat pannenkoek

Voor de vulling:
500-600 gram kippendijenfilets
water
1 eetlepel oregano
zout

Voor de saus:
2 blikken tomatenblokjes
1 ui
2 tenen knoflook
1 eetlepel oregano
1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
2 theelepels suiker
5 eetlepels chipotle bbq saus (of meer of minder naar smaak)
scheutje water
zout naar smaak

Voor erbij:
2 uien, gepeld en in ringen gesneden of plakjes radijs
feta, verkruimeld
1 bakje creme fraiche a 125 ml

Bereiding

Zet een pan gezouten water op en voeg daar een eetlepel oregano aan toe. Breng het water aan de kook. Als het water kookt, laat dan de kippendijenfilets voorzichtig in het hete water zakken. Kook de kippendijenfilets in ongeveer 9-10 minuten gaar. Haal ze met een tang uit het hete water en laat even afkoelen.

Pel en snipper de ui. Pel ook de tenen knoflook en snijd deze in plakjes.

Doe een scheutje olijfolie in een flinke koekenpan of hapjespan en fruit de ui in ongeveer 5 minuten glazig en lichtbruin, op halfhoog vuur.

Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.

Voeg de tomatenblokjes toe, de chipotle bbq saus, de suiker, een scheutje water en het gerookte paprikapoeder toe. Roer goed door en breng opnieuw aan de kook. Laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen, onder af en toe roeren.

Trek de nu wat afgekoelde kip in reepjes/stukjes.

Doe de saus in een kom en pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Proef en breng eventueel op smaak met nog wat chipotle saus en/of zout.

Verwarm nu de tortillas per stuk ongeveer 40 seconden in de magnetron of bak 10 seconden per kant in een hete koekenpan.

Nu is het tijd om te gaan kliederen. ;)
Doop een warme tortilla in de saus en leg op een bord of schaal. Vul met wat kip en nog een schepje tomatensaus. Rol de tortilla op en leg in een schaal. Ga door tot alle tortillas gevuld zijn.

Giet nog wat saus over de tortillas in de schaal. 
Verdeel de uienringen of de plakjes radijs over de opgerolde tortillas. Bestrooi met de verkruimelde feta en laat verspreid over de schaal her en der een kloddertje creme fraiche. Serveer direct met de overgebleven creme fraiche en feta. 

Lekker met een koud biertje erbij.

Eet smakelijk!

Houd je van de Mexicaanse keuken

Probeer dan ook deze recepten:
- Mexicaanse kiptaco's
- Homemade guacamole
- Mexicaans ontbijt met gebakken ei

Foodbox Proef Mexico in aantocht

EchteGerechten.nl werkt aan een foodbox Proef Mexico, dus houd de website goed in de gaten of volg ons op Facebook of Instagram, dan weet je als een van de eerste wanneer de Proef Mexico foodbox in de webshop verkrijgbaar is. Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief (verschijnt maximaal 1x per maand), stuur dan even een mail onder vermelding van 'aanmelding nieuwsbrief' naar info@echtegerechten.nl.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »