Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Gevuld koolblad, met rijst, gehakt en een vleugje Vietnam

Gevuld koolblad, met rijst, gehakt en een vleugje Vietnam

Gebruik eens koolblad of sla als wrap en vul deze met een heerlijk kruidig mengsel van rijst en gehakt. Besprenkel vervolgens met Vietnam's meest bekende en overheerlijke dipsaus, bekend onder meerdere namen zoals nuoc mam cham, nuoc cham of nuoc mam pha. Deze dip maakt het gerecht af. Succes verzekerd!

Nuoc mam is vissaus in het Vietnamees, maar wordt ook wel gebruikt als naam van die befaamde dipsaus. Andere namen waaronder deze dip bekend is zijn bijvoorbeeld: nuoc mam cham, nuoc cham of nuoc mam pha. Hoe je het ook noemt, deze dip maakt dit gerecht af. Iedereen maakt deze dip weer net even anders, maar kenmerkend is de zoute vissaus gecombineerd met wat suiker en het friszure van bijvoorbeeld versgeperst limoensap.

Wij gebruiken voor dit gerecht Vietnamese vissaus gemaakt van ansjovisextract, zout, water en suiker. Er bestaan in Vietnam ook vissaus varianten die echt alleen worden gemaakt van ansjovis en zout. Mocht je geen Vietnamese vissaus hebben, gebruik dan een andere.

Gevulde kool wordt op verschillende manieren gegeten in Vietnam. Veelal wordt het blad van Chinese kool gevuld met een mengsel van varkensgehakt, knoflook, bosui en vissaus. De gevulde pakketjes worden vervolgens gegaard in een bouillon of gestoomd of gebakken. Maar goed, een dergelijk recept zullen we een andere keer met je delen, want dit recept wijkt daar flink van af. Vandaar dat we hier spreken over Aziatische smaken met een vleugje Vietnam. Je kunt dit recept maken met kool naar keuze: Chinese kool, spitskool of groene kool zijn er allemaal lekker bij. Zelfs slabladeren kun je gebruiken als wraps.

Voor dit recept heb je naast in de supermarkt goed verkrijgbare ingredienten ook een paar ingredienten nodig die wat minder makkelijk te verkrijgen zijn. Dit zijn sesamolie en lichte sojasaus. Vervang de lichte sojasaus eventueel door iets als Kikkoman sojasaus of bestel de Proef China foodbox want daar zitten deze producten in.

Bekijk hier de foodbox Proef China

Recept voor koolwraps met rijst, gehakt en een vleugje Vietnam

Voor 4 personen

Ingrediënten

300 gram rijst (witte rijst of zilvervlies)
500 gram gehakt (varkensgehakt, half om half gehakt of rundergehakt)
1 groene, Chinese of spitskool
1 ui
1 paprika
1-2 chilipepers
2 tenen knoflook
1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie
1 eetlepel sesamolie
3 eetlepels lichte sojasaus of meer naar smaak
3 eetlepels vissaus of meer naar smaak
1 limoen
een bakje of bosje verse koriander (ongeveer 15-20 gram)

Voor de nuoc cham mam (dipsaus):

3 eetlepels vissaus
3 eetlepels lichte sojasaus
3 eetlepels limoensap (van ongeveer 2-3 limoenen)
2 theelepels suiker
200 milliliter water
2 tenen knoflook
1 rode chilipeper

Voorbereiding

Kook of stoom de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar en laat goed afkoelen. Het is handig om dit de dag ervoor al te doen.

Maak nu de dipsaus.
Pel 2 tenen knoflook en hak fijn.

Snijd het achterkantje van de rode peper eraf. Snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper fijn. Denk erom dat je de rest van de dag niet aan je gezicht zit, in je ogen wrijft of snijd de peper met handschoenen aan.

Meng in een kom de vissaus met het water, de sojasaus, suiker en limoensap. Roer totdat de suiker is opgelost. Proef even of zoet-zuur-zout allemaal even goed naar voren komen. Voeg anders nog wat vissaus (is zoutig), suiker of limoensap toe.
Voeg nu de fijngehakte knoflook en chilipeper toe aan de saus. Dek af en zet weg tot later gebruik.

Breng in een grote pan water aan de kook (gebruik je sla als wraps dan hoeft dit niet). Heb je een stoompan gebruik deze dan.

Verwijder voorzichtig de bladeren van de kool of sla totdat je het hardere hart van de kool of sla overhoudt. Zorg ervoor dat de bladeren niet scheuren.

Dompel de koolbladeren in porties onder in het kokende water en kook in ongeveer 2 minuten zacht. Of stoom de bladeren in de stoompan (beet)gaar en zacht. Haal voorzichtig de bladeren uit het water of de stoompan en laat uitlekken en uitdampen.

Bereiding

Pel en snipper de ui en pel en hak 2 tenen knoflook fijn. 
Snijd de paprika doormidden, verwijder de steel en zaadlijsten. Snijd de paprika in blokjes.  
Snijd het achterkantje van 1 of 2 rode chilipepers af. Snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper(s) fijn.
Snijd het hart van de kool eerst in dunne plakken en daarna overdwars zodat de kool mooi fijngesneden is. Gebruik je sla in plaats van kool. Snijd de overgebleven sla fijn en zet alvast klaar bij het fornuis.

Snijd de bovenkant van de bos koriander eraf en gooi de onderste steeltjes weg. Hak de rest van de bos koriander fijn.

Verhit een flinke wok of hapjespan op het vuur met wat zonnebloem- of arachideolie.
Fruit de ui 5 minuten in de olie totdat deze mooi glazig is.
Voeg de knoflook, chilipeper en het gemalen korianderzaad toe en bak een minuutje mee. Zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt. 

Voeg het gehakt toe en roerbak totdat het grijs of lichtbruin is. Komt er veel vocht vrij, zet het vuur dan wat hoger zodat dit kan verdampen. 

Doe nu eerst de paprika erbij en een halve minuut later de fijngesneden kool (als je sla gebruikt, voeg dan nu NIET de sla toe) en roerbak alles nog 1-2 minuten totdat de kool beetgaar is en het gerecht goed heet.

Voeg nu in delen de afgekoelde rijst toe en schep voorzichtig door het groente-gehakt-mengsel.
Breng het geheel op smaak met de sesamolie en in eerste instantie slechts 2 van de 3 eetlepels vissaus, 2 van de 3 eetlepels lichte sojasaus en een kneepje limoensap.

Proef goed en voeg eventueel nog wat vissaus en lichte sojosaus toe. Beide maken het gerecht ook zouter, dus vandaar liever voorzichtig dan te zout. Houd er rekening mee dat je ook nog de dipsaus hebt die het gerecht extra smaak geeft.
Schep als laatste de gehakte koriander er door en eventueel de sla.

Zet alles op tafel: het rijstgehaktmengsel, de nuoc cham mam en de kool- of slabladeren.
Laat iedereen zelf rolletjes maken. Schep wat van het rijstmengsel in het midden van een blad en vouw eerst de korte kanten naar binnen en daarna rol je het geheel op. Je kunt kiezen het rolletje in de dipsaus te dopen of de rijst te besprenkelen voordat je gaat rollen.

Eet smakelijk!

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »