Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Gehaktbrood op zijn Amerikaans: meatloaf

Gehaktbrood op zijn Amerikaans: meatloaf

Voor dit gehaktbroodrecept gebruiken we rundergehakt. Laat het spek aan de buitenkant weg, als je geen varkensvlees wilt gebruiken. Meatloaf oftewel gehaktbrood op zijn Amerikaans kom je niet alleen in de Amerikaanse keuken tegen. Ook in Groot-Brittannië verschijnt het regelmatig op tafel. Met dit recept wordt het vast ook vaker in Nederland gegeten. Check ook de variatietip waarin we aan dit Amerikaanse recept een kleine Mexicaanse draai geven.

Wereldwijd zijn er veel varianten gehaktbrood. Denk aan de Argentijnse Pan de Carne of variaties in bijvoorbeeld Cuba, Hongarije en Bulgarije die vaak ook hardgekookte eieren in het gehaktbrood verstoppen. Eigenlijk is de Zuid-Afrikaanse bobotie ook een soort gehaktbrood. Nederland kent niet echt gehaktbroodrecepten. Hier worden er traditioneel gezien ballen van het gehakt gedraaid. Wel kneden we, net als bij gehaktbrood, van alles en nog wat door het gehakt heen. Een prachtige manier die wereldwijd gebruikt wordt om van vlees, 'meer' vlees te maken.

In opvallend veel Amerikaanse recepten van gehaktbrood krijgt het gehaktbrood een mooi glanzend laagje. Vaak wordt hiervoor een sausje met onder andere ketchup gebruikt. Behalve dat het lekker is, ziet het er ook mooi uit. Daarom geven wij ook glans aan ons klassieke Amerikaanse gehaktbroodrecept.

Rest jou de schone taak te kiezen wat je erbij wilt eten. Veel Amerikanen zweren bij doperwten en aardappelpuree met flink wat jus of boter. Ook maiskolven en sperziebonen zijn populair, maar geroosterde wortelen of spruiten zijn er evengoed heerlijk bij. Als alternatief voor aardappelpuree kun je kiezen voor gebakken aardappelen, Hollandse aardappelkroketten of polenta.

Recept voor gehaktbrood op zijn Amerikaans: meatloaf

Voor 4 personen

Ingrediënten

500 gram rundergehakt
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 wortel
1 eetlepel boter en nog wat extra
1 ei
10 blaadjes salie
3 takjes bladpeterselie
een scheutje witte wijn (optioneel)
2 sneden witbrood (bijvoorbeeld casino)
een paar scheutjes melk (om het brood in te weken)
2 eetlepels ketchup
1/2 eetlepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper, naar smaak
150 gram gerookt ontbijtspek (optioneel)

Voor een glanzend gehaktbrood:
4 eetlepels ketchup
1 theelepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
2 theelepels bruine basterdsuiker
een snuf zout

Nodig: een cakeblik of broodblik. Een ovenschaal kan eventueel ook.

Voorbereiding

Pel en snipper de ui heel fijn. Maak de stengel bleekselderij schoon en snijd in kleine stukjes (ongeveer ter grootte van de uisnippers). Schrap of schil de wortel en snijd ook deze in kleine stukjes.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Verhit de boter in een koekenpan en bak hier zachtjes de ui, bleekselderij en wortel in. Als de ui glazig ziet (na 3-5 minuten) is het goed.

Zet het vuur hoog en voeg een scheutje witte wijn toe. Laat de wijn in paar minuten verdampen en zet dan het vuur uit. Gebruik je liever geen wijn, sla deze stap over en draai het vuur uit na 3-5 minuten bakken.
Laat rustig even afkoelen.

Bereiding

Doe het gehakt in een flinke kom.
Giet wat melk in een schaaltje. Week hierin de eerste boterham. Dweil rustig door de melk, draai de boterham om en laat ook de andere kant van de boterham zich volzuigen met melk. Knijp de boterham uit boven het schaal en verpulver de boterham boven de kom met gehakt. Herhaal met de tweede boterham.

Hak 6 van de 10 blaadjes salie fijn en doe in de kom met gehakt.
Haal de blaadjes peterselie van de steeltjes, hak fijn en voeg toe aan het gehakt.

Vet een cakeblik of broodblik in met een klontje boter.
Leg alvast in de breedte wat plakjes spek erin. Wil je het zonder spek doen, sla dan gewoon deze stap over.

Voeg nog toe aan het gehakt:
2 eetlepels ketchup
1/2 eetlepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
1 ei
versgemalen zwarte peper, naar smaak
de licht afgekoelde ui, bleekselderij en wortel

Kneed met een schone hand alles door elkaar. Kneed niet te lang. Hoe langer je kneed, hoe minder luchtig je gehaktbrood wordt. Vorm een dikke rol van het mengsel. Het gehaktbrood hoeft in de lengte niet geheel het blik op te vullen, als ie in de breedte maar past.

Leg de rol in het ingevette blik op de plakjes spek.
Vouw nu de plakjes spek om het gehakt en gebruik de andere plakjes spek om de rest van de rol mee te bekleden. Bedenk je dat het spek in de oven krimpt, dus zorg dat de bovenkant een paar extra plakjes spek krijgt. Dit was ik, zoals je verderop op de foto's kunt zien, vergeten. ;)

Meatloaf klaar voor de oven

Steek de overgebleven blaadjes salie tussen de plakjes spek.
Zet het gehaktbrood in de voorverwarmde oven en bak 55 minuten.
Na 25 minuten baktijd breng je de glanslaag aan.

Meng hiervoor de ketchup met de mosterd, worcestershire saus, basterdsuiker en een snuf zout. Proef en voeg eventueel nog wat zout, suiker of ketchup toe naar smaak.

Kwast de bovenkant van het gehaktbrood in met het sausje en bak nog 30 minuten. Smeer niet alle saus erop. Een dunne laag is genoeg. Zet de rest van de saus op tafel, zodat iedereen nog wat extra kan opscheppen.



Vergeet niet ook nog even je favoriete bijgerechten te maken. ;)
Wij gingen in huize EchteGerechten voor aardappelkroketjes uit de airfryer en sperziebonen. De volgende keer serveer ik dit gehaktbrood denk ik op een romig laagje polenta met wat doperwten.

Laat je in een reactie hieronder weten wat je ervan vond en wat je erbij hebt gegeten?

Eet smakelijk!

Variatietip: Amerikaans gehaktbrood met een Mexicaans tintje

Houd je van pittig eten en heb je heel toevallig 'chipotle en adobo saus' in huis?
Vervang dan een halve eetlepel ketchup in het gehaktmengsel met deze pittige chipotle en adobo saus. Eventueel kun je ook aan de saus voor de glanslaag ook wat chipotle en adobo saus toevoegen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »