Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Een ei hoort erbij en zeker ook deze Franse oeuf en cocotte

Een ei hoort erbij en zeker ook deze Franse oeuf en cocotte

Een ei hoort erbij. Daarom dit keer een ei op zijn Frans, oeuf en cocotte noemen ze dit gerecht daar. Het is een klassiek Frans gerecht en betekent eigenlijk niets meer dan 'ei in pot'. Lekker is het zeker, zeker omdat je dit gerechtje naar eigen smaak kunt aanpassen.

De Fransen eten dit gerecht graag als voorgerecht of lunchgerecht met een glaasje wijn erbij. Wij vinden het ook heerlijk als ontbijt met een kopje koffie of thee erbij. Zoals gezegd kun je dit recept naar eigen smaak aanpassen. In dit recept hebben we gekozen voor zalm en peterselie, maar zalm en dille is natuurlijk ook een heerlijke combinatie. Houd je niet van vis, doe dan wat hamreepjes erbij of wat verse spinazie. De meest basic versie is met ei, zout, peper en nootmuskaat. Daar kun je dan vervolgens nog wat slagroom of creme fraiche aan toevoegen en dan wat je lekker lijkt. Wij vinden zelf de oeuf en cocotte met creme fraiche, zalm en peterselie niet te versmaden. Vandaar hier het recept.

Recept voor Oeuf en Cocotte


Voor 2 personen

Wat heb je naast de ingrediënten nog meer nodig?
- 2 ramakins of kleine ovenvaste schaaltjes
- een braadslee of ovenschaal waar je de ramakins in kunt zetten
- een oven

Ingrediënten

2 eieren
125 mililiter creme fraiche
zout en peper naar smaak
50 gram gerookte wilde zalm
2 takjes peterselie
een snuf nootmuskaat
klontje boter om in te vetten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vul de waterkoker of een fluitketel en breng het water aan de kook. Laat vervolgens rustig staan.
Doe de creme fraiche in een kommetje en roer los. Voeg een snuf nootmuskaat toe en zout en peper naar smaak. Proef even om te checken of de smaak goed is.  

Vet de ramakins of kleine ovenschaaltjes in met wat boter en schep in elke ramakin een eetlepel van het creme fraiche mengsel.
Snipper de zalm en drapeer op de creme fraiche. 
Spoel de peterselie af onder de kraan, maak droog en haal de blaadjes van de steeltjes af. Knip wat van de blaadjes fijn boven de zalm.
Breek nu voorzichtig in elke ramakin een ei. Zorg dat de dooier heel blijft. 
Schep in elke ramakin nog een volle theelepel van het creme fraiche mengsel naast de dooier. 
Bestrooi met nog een heel klein beetje peper.

Oeuf en cocotte voor ze de oven ingaan


Zet de ramakins in een ovenschaal of braadslee en giet voorzichtig het hete water in de ovenschaal of braadslede zodat de ramakins in een bad heet water komen te staan. Het water mag niet meer koken als je het erbij schenkt. Wij vulden onze ovenschaal tot waar de ramakins gevuld waren. Dat was ongeveer tot net over de helft.

Zet de ovenschaal of braadslede met de ramakins voorzichtig in het midden van de oven. Na ongeveer 15 minuten is het eiwit gestold en het eigeel nog licht vloeibaar. Wil je liever een zachter of harder ei, pas dan de oventijd wat aan.

Garneer met nog wat fijngesneden peterselie.
Bon appetit!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »