Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Echte Italiaanse pesto maak je lekker zelf

Echte Italiaanse pesto maak je lekker zelf

Pesto uit een potje? Zonde! De lekkerste pesto barstensvol verse basilicum maak je zelf. Goede pesto komt het beste tot zijn recht in een warm gerecht, zoals een pasta. Maar pas op, je bent gewaarschuwd. Na het eten van deze pesto wil je nooit meer die uit een potje van de supermarkt.

Pesto is een eenvoudige saus gemaakt van slechts 6 ingrediënten: basilicum, knoflook, pijnboompitten, olijfolie, zout en kaas. In een goede pesto zit slechts een beetje knoflook. Een beetje knoflook haalt de smaak van de basilicum op. Maar gebruik je teveel dan overheerst het de smaak van basilicum. Dit is nog wel eens het geval bij de potjes uit de supermarkt.

De Italiaanse geboortestreek van pesto is Ligurië, daar ligt ook de plaats Genua. Pesto wordt ook wel pesto alla Genovese genoemd. Volgens de Ligurianen hoort er trouwens geen knoflook in de pesto. Maar dat komt misschien wel omdat de basilicum uit deze streek gezien wordt als de beste ter wereld, die heeft geen knoflook meer nodig.

Van oudsher wordt pesto in de vijzel gemaakt door eerst zout en knoflook te vijzelen en daarna de basilicum in delen toe te voegen. Maar gebruik gerust een keukenmachine of staafmixer. Dat scheelt tijd. Probeer wel de messen zo kort mogelijk te laten draaien, want anders heb je kans dat de pesto bitter wordt. 

Afhankelijk waar je de pesto voor gaat gebruiken, kun je ervoor kiezen je pesto wat dikker te houden en dus minder olijfolie toe te voegen aan het einde. Dat is bijvoorbeeld handig als je het recept voor pasta pesto met zalm er mee gaat maken. 

In dit recept gebruiken wij Parmezaanse kaas. Je kunt ook Peccorino gebruiken. 

Ingrediënten

100 gram verse basilicum (ongeveer anderhalf plantje)
40 gram pijnboompitten
40 gram Parmezaanse kaas (een stukje)
1/2 teen knoflook, grofgehakt
100 - 150 gram olijfolie
zout naar smaak

Bereiding

Was de basilicum en pluk alle mooie blaadjes eraf. Zien de steeltjes er mooi, fris en niet te dik uit, dan kun je deze ook gebruiken. Gebruik je keukenweegschaal om te checken hoeveel basilicum er van je plantjes af komt. 

Hak de knoflook en snijd ook de Parmezaanse kaas in stukjes. 
Voeg nu de pijnboompitten, zout, knoflook en de kaas toe aan de basilicum. 
Voeg een flinke scheut van de olijfolie toe en meng het geheel met de staafmixer of keukenmachine fijn.
Gebruik bij een keukenmachine de pulseerstand. Gebruik je de staafmixer, laat deze dan ook niet nonstop lopen.
Pas met de staafmixer ook op voor gespetter of eventueel een rondvliegend pijnboompitje. 

Voeg olijfolie toe in delen totdat de gewenste dikte is bereikt.

Proef en breng eventueel op smaak met nog wat zout.

Wil je de pesto nog even bewaren? Dat kan in de koelkast als je de pesto afdekt met een laagje olijfolie.

Zin in variatie? Vervang de basilicum door rucola en roer deze door de risotto met kip of door een vegetarische risotto

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »