Toegang tot een wereld vol authentiek eten

De lekkerste kip: KFC op zijn Koreaans

De lekkerste kip: KFC op zijn Koreaans

De lekkerste gefrituurde kip maak je zelf, dus wat dacht je van deze KFC op zijn Koreaans? Korean Fried Chicken is heerlijk knapperig van buiten, sappig van binnen en eet je met een zoetpittige saus van Koreaanse chilipeperpasta. Comfortfood met een hoofdletter C.

Als we aan KFC denken, denken we als eerste aan de Amerikaanse fastfoodketen, de Kentucky Fried Chicken, waar je emmers vol gefrituurde kip kunt halen. Maar er is ook een Koreaanse KFC variant, de Korean Fried Chicken. Knapperig van buiten, zacht en sappig van binnen met een saus die zowel zoet als pittig is. Het is deze KFC, de Korean Fried Chicken, die centraal staat in de tweede Food Blog Challenge van foodbloggers Vanessa van Culinessa.com en PJ van Nombelina.com. Zij dagen iedereen uit om de lekkerste KFC te maken, de lekkerste Korean Fried Chicken. 

Dit is het tweede deel in de serie Food Blog Challenges. Als eerste heb ik Hawaiaanse Poke gemaakt. Dat recept vind je hier

Over Korean Fried Chicken

Yangnyeom Tongdak is de Koreaanse naam voor deze gefrituurde kip en de Koreaanse versie is net als de Amerikaanse een soort van fastfood. Je haalt het af, maar je maakt het eigenlijk niet thuis zelf. Maar daar houdt de vergelijking met de Amerikaanse KFC eigenlijk ook wel op. Korean Fried Chicken onderscheid zich vervolgens op twee manieren van gewone gefrituurde kip. Korean Fried Chicken is heerlijk knapperig van buiten. Om dit te bereiken wordt de kip eerst door iets van bloem en/of beslag gehaald en vervolgens niet één keer, maar tweemaal gefrituurd. Hierdoor is de kip zelfs uren na bereiding nog heerlijk knapperig van buiten en supersappig van binnen. Ook de kip in ons recept is 3 uur na bereiding getest op knapperigheid en sappigheid... en gelukkig dik geslaagd voor de test. :-) Zelfs nadat de drumstick kort was opgewarmd in de magnetron, bleef deze heerlijk knapperig van buiten en sappig van binnen. 

Nadat de kip voor de tweede keer uit de olie komt, wordt de kip afgemaakt met een heerlijke zoetpittige saus waarin een typisch Koreaans ingrediënt zit wat eigenlijk in bijna alle Koreaanse gerechten wordt gebruikt. Nee, het is geen kimchi. ;) Het is Gochujang, een Koreaanse gefermenteerde chilipasta. Deze hete peperpasta is naast heet ook zoetig. Je koopt het in een de Aziatische toko in bakjes. Het blijft na openen nog lang houdbaar in de koelkast. Ook in dit recept is Gochujang een onmisbaar ingrediënt. Op de foto kun je zien hoe Gochujang eruit ziet. De rode klodder voor de kip en de saus is de Gochujang, een mooie smaakmaker en zeer kenmerkend voor de Koreaanse keuken.

 

Recept voor Korean Fried Chicken

Voor bij een koud biertje of wat je zelf het lekkerste vindt

Ingrediënten

4 plakjes verse gemberwortel, geschild (optioneel)*
2 stengels bosui
500 gram kipdrumsticks
6 eetlepels tarwebloem
8 eetlepels water 
75-100 gram Ppang-garu (Koreaans broodkruim) of Panko (Japans broodkruim)*
1 liter zonnebloem- of arachideolie om in te frituren
Zout

Voor de saus:
1 eetlepel chilipeperpasta
3 eetlepels aardbeienjam 
3 eetlepels sojasaus

*Ppang-garu of Panko is min of meer hetzelfde, op het land van herkomst na. Het is broodkruim bestaande uit grote vlokachtige kruimels. Het is veel grover van structuur dan paneermeel en zorgt voor een heerlijk bros en knapperig korstje om je kip. 


Bereiding

Breng een pan water aan de kook met daarin de plakjes gember, de bosui en wat zout. Zet als het kookt het vuur laag en laat nog even (ongeveer 10 minuten) pruttelen zodat de smaken van de bosui en de gember goed in het water kunnen trekken. Kook vervolgens hierin de kipdrumsticks 5 minuten.

Haal de kipdrumsticks na 5 minuten met een tang uit het water. Laat even afkoelen. Vermeng in een kom de tarwebloem met 8 eetlepels water en een snuf zout tot een glad beslag. Het is iets dikker dan pannenkoekenbeslag. Mocht het nog te dik of te dun zijn, voeg gerust nog wat water of bloem toe. Doe in een andere kom ongeveer de helft van de Ppang-garu of Panko. 

Verhit in een pan 1 liter zonnebloem- of arachideolie tot ongeveer 180 graden.
Dep de kip droog met wat keukenpapier en haal drumstick voor drumstick eerst door het beslagje en dan door het broodkruim. Zorg dat het broodkruim de kip helemaal rondom bedekt door ook nog wat broodkruim uit de zak erover heen te strooien.

Nu is de kip klaar om gefrituurd te worden. Frituur de kip (eventueel in kleinere porties) in 9 minuten goudbruin. Haal de kip met een schuimspaan uit de pan. Laat even rusten en frituur vervolgens weer 5 minuten. Houd in de gaten dat de kip niet te bruin wordt.

Maak ondertussen de saus. Meng in een steelpan de Gochujan met de aardbeienjam en de sojasaus en verhit tot het borrelt.

Haal de kip weer uit de pan met de schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.

Doe de saus in een schaaltje en serveer samen met de kip.
Eventueel kun je de saus ook in een wok bereiden en de kip er doorheen scheppen of met een kwastje de kip bestrijken met de saus.

Eet smakelijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »