Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Daging smoor met nasi koening en snijbonen

Daging smoor met nasi koening en snijbonen

Daging Smoor of Semoer Daging is een gerecht uit de Indonesische keuken, de West-Javaanse keuken om precies te zijn. Het recept is eenvoudig en je hoeft er niet voor naar de toko. Maar neem wel de tijd om het vlees boterzacht en gaar te stoven. In dit recept gaat best heel wat ketjap. Koop niet de ketjap in een flesje, maar koop die in kleine (of grote) witte jerrycans zit.

Het is de Daging Smoor, die centraal staat in de vierde Food Blog Challenge van foodbloggers Vanessa van Culinessa.com en PJ van Nombelina.com. Zij dagen iedereen uit om de lekkerste Daging Smoor te maken en hebben zelf allebei natuurlijk ook een overheerlijke versie gemaakt.

Dit is de vierde Challenge, maar onze derde deelname aan de Food Blog Challenges. Als eerste maakten we heerlijke Hawaiaanse Poke. Dat recept vind je hier. Als tweede maakten we de KFC, oftewel Korean Fried Chicken. En nu dan de Daging Smoor.

Over de Indonesische keuken

De Indonesische keuken is ontzettend divers. Elk eiland heeft weer zijn eigen recepten en Indonesië telt wel 6.000 bewoonde eilanden. Daging Smoor of Semoer Daging is een gerecht wat volgens Het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk, oorspronkelijk een West-Javaans gerecht is, waarvoor je vlees met een randje vet eraan gebruikt. 

Toch wordt dit zelfde kookboek door Linda Roodenburg die zich verdiept heeft in eetculturen, bestempeld als juist een typisch Indisch kookboek. Indisch? Is dat niet hetzelfde dan als de Indonesische keuken? Nee zeker niet. Het zijn twee aparte keukens, die in de loop der tijd wel door elkaar zijn beïnvloed. Volg je het nog? EchteGerechten.nl komt hier later graag nog een keer uitgebreid op terug.

Voor nu houden we het even bij de korte uitleg dat de Indische keuken een samensmelting is van de Indonesische en Chinees-Indonesische keuken met de Europese keuken. Deze Indische keuken is ontstaan ten tijde van Nederlands-Indië. In beide keukens vind je de meest heerlijke gerechten terug. Hiervan zul je er op EchteGerechten.nl zeker een aantal van gaan terugzien.

In ieder geval kun je nu alvast aan de slag met Daging Smoor en een niet authentieke maar wel heel makkelijke versie van nasi koening. Daging Smoor kent vele variaties. Wij houden het hier heel eenvoudig, maar misschien daarom wel des te lekkerder. Sometimes less is more. Zorg er wel voor dat je ketjap manis (zoete ketjap) gebruikt uit een jerrycan (schrik niet, deze heb je ook in een klein formaat). Deze jerrycan's zijn goed verkrijgbaar in de supermarkt. Bijvoorbeeld die met een grote rode A erop.  

Recept voor Daging Smoor met Nasi Koening en snijbonen

Voor 2 personen

Op de foto zie je naast het vleesgerecht (de Daging Smoor), ook snijbonen, gele rijst (nasi koening) en maiskoekjes. Hieronder vind je nog niet het recept voor de maiskoekjes. Dit recept volgt later. De snijbonen zijn op Nederlandse wijze bereid. Kies gerust een andere groente of een ander gerecht erbij.

Ingrediënten

Voor de Daging Smoor:
500 gram sucade of runderriblap
2 uien
50 ml ketjap (uit een jerrycan)
300 ml water 
1 flinke klont roomboter
1/4 tl nootmuskaat
versgemalen zwarte peper

Voor snelle Nasi Koening:
1 blik kokosmelk 
1 tl kurkuma
1 laurierblad
1 blik water (gebruik het blik kokosmelk als maatbeker)
1 blik basmati rijst (gebruik het blik kokosmelk als maatbeker)
zout

En ook nog:
400 g snijbonen

Voor erbij:
sambal naar keuze

Bereiding Daging Smoor

Pel de uien en snijd deze in grove snippers.
Snijd het vlees in repen/stukken van ongeveer 1-2 cm dikte en 3-4cm lang.

Zet een hapjespan op het vuur. Smelt hierin de roomboter. Bak de uien in ongeveer 8 minuten zacht in de boter.

Zet het vuur vervolgens hoog, schuif de uien aan de ene kant van de pan en doe de reepjes vlees aan de andere kant in de pan. Laat het vlees dichtschroeien aan de ene kant en schep dan het vlees vervolgens door de uien heen. Bak verder op hoog vuur totdat het vlees aan de buitenkant niet meer rood is, maar bruin of grijs.

Voeg nu de ketjap toe, 300 mililiter water, nootmuskaat en wat versgemalen zwarte peper toe. Gebruik het liefste zelf geraspte nootmuskaat. Dat is het lekkerst. Roer alles goed door, breng het aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat rustig 3-4 uur sudderen. Roer tussentijds af en toe even door. Laat sudderen totdat het vlees wegsmelt op je tong.

Vind je de saus nog wat te dun, haal dan de laatste 10 minuten het deksel van de pan af en draai het vuur wat hoger. Zo kan de saus nog wat verder indikken. Vind je de saus te dik worden, voeg dan nog een scheutje water toe.

Bereiding Nasi Koening en snijbonen

Begin 20 minuten voordat je aan tafel wilt gaan, aan de nasi en de snijbonen. 
Gebruik echt basmatirijst voor de nasi koening en niet bijvoorbeeld pandan, want die wordt met deze bereidingswijze papperig. Heb je geen basmatirijst of houd je niet van de smaak van kokos. Kook dan de rijst zoals je het altijd doet, maar voeg een theelepeltje kurkuma toe. Zo krijgt je rijst wel een hele mooie gele kleur.

Doe de inhoud van een blik kokosmelk in de pan waarin je de rijst gaat koken. Meet een blik water af en doe dat er ook bij. Vul nu het blik met basmatirijst en doe dat bij het water en de kokosmelk. Voeg een laurierblaadje toe, de kurkuma en eventueel wat zout. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Roer als het kookt nog even goed door.

Check de kooktijd van de snelle bereidingswijze op het pak rijst. Meestal is dit 8-10 minuten kooktijd, dan in een vergiet storten, goed laten uitlekken. Doe vervolgens de rijst terug in de pan. Het laurierblaadje mag eruit. Laat met het deksel erop en het vuur uit in nog ongeveer 10 minuten gaarstomen.

Zodra de rijst opstaat begin je aan de snijbonen. Was ze en snijd de uiteinden er van af. Snijd vervolgens de snijbonen in ruitjes van ongeveer 1 cm. Doe in een pan met wat water en eventueel wat zout en zet het op hoog vuur met de deksel op de pan. Als het kookt, kan het vuur weer laag. Kook de snijbonen in ongeveer 5 minuten beetgaar. Proef na 5 minuten of ze goed zijn en kook indien gewenst nog wat langer. Wanneer de snijbonen goed zijn, giet je ze af en kun je ze alvast op tafel zetten.

Serveer de Daging Smoor met de nasi koening, snijbonen en sambal. 

Eet smakelijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »