Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Chinese colakip en Chinese kool met colasaus

Chinese colakip en Chinese kool met colasaus

Cola is al heel lang ingeburgerd in China, maar wist je dat het het ook gebruikt wordt bij het koken? Het klinkt gek, maar het is echt lekker: in cola en sojasaus gestoofde kippenpootjes. Lekker en makkelijk te maken. Samen met wat geroerbakte Chinese kool en rijst heb je een heerlijke maaltijd.

Cola in de kip? Zijn we serieus? Jazeker! Het is echt zelfs meer dan de moeite van het proberen waard. Het zoete van de cola doet het erg goed in combinatie met wat sojasaus en trekt heerlijk in het vlees. Het resultaat is een mals kippenpootje in een heerlijk kleverige saus. Die saus blijkt ook nog eens lekker te zijn over bijvoorbeeld gewone gekookte snijbonen of die halve Chinese kool die nog in de groentela van je koelkast ligt. Vandaar hierbij een recept voor colakip en geroerbakte Chinese kool met colasaus.

Gebruik trouwens wel echte cola in dit recept en geen light of decafé cola. Heb je geen lichte sojasaus in huis, gebruik dan een andere zo neutraal mogelijke sojasaus, bijvoorbeeld die je gebruikt voor bij sushi (iets van Kikkoman). De rijstwijn kun je ook weglaten of vervangen door droge sherry. 

Voor 2 personen

Bereidingstijd ongeveer 45 minuten (15 minuten marineren)


Ingrediënten

8 kippenpootjes of -vleugels
250 ml cola (gebruik reguliere cola, geen light of iets dergelijks)
1 stengel bosui, fijngehakt (voor de garnering)
2 el lichte sojasaus*
2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
4 plakjes verse gember, geschild*
3 el arachide- of zonnebloemolie voor het bakken van de kip
1 el arachide- of zonnebloemolie voor de saus
Gekookte pandanrijst om erbij te serveren

Voor de marinade

2 el lichte sojasaus*
2 el rijstwijn*


Voor de Chinese kool

400 g Chinese kool
snuf zout
1 el zonnebloem- of arachideolie

Ingrediënten waar een * bij staat zijn wat moeilijker verkrijgbaar. Met behulp van de geboden alternatieven kun je het recept toch maken. Maar wil je het echte recept maken, dan is wellicht de Proef China foodbox iets voor jou. Daarmee maak je dit recept en andere Chinese recepten zonder dat je op zoek hoeft naar de juiste producten of authentiek Chinese recepten. Hoe het werkt met zo'n foodbox, lees je hier.

Bereiding

Snijd met een scherp mes de kip schuin in. Zo kan straks de marinade en ook de colasaus goed in de kip trekken. Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom en schep de kip erdoor. Zet terug in de koelkast en laat de marinade minimaal 15 minuten intrekken.

Laat een wok of hapjespan heet worden, voeg dan de zonnebloem- of arachideolie toe. Haal de kip uit de marinade, maar bewaar de marinade. Bak nu de kip in de wok rondom bruin. Kijk uit voor mogelijk spetteren. Als de kip bruin is, haal je deze uit de pan met een vleestang en leg je deze op een bord.

Maak de wok voorzichtig schoon (dit gaat goed in de gootsteen, met een afwasborstel en heet stromend water en droog en zet terug op het vuur. Als de wok rookt, voeg dan 2 eetlepels olie toe.

Bak in de hete olie kort de gember en knoflook tot de geuren vrijkomen. Dit is met 15 secondes meestal al gebeurd. Pas op dat de knoflook niet verbrand. 

Voeg nu de cola toe en breng aan de kook. Voeg vervolgens de 2 eetlepels sojasaus toe, het restant van de marinade en de kippenpootjes. Zet het vuur wat lager en laat ongeveer 30 minuten sudderen. Draai tussendoor regelmatig de kippenpootjes om in de saus zodat de saus er goed in kan trekken en de kip gelijkmatig gaart. 

Snijd ondertussen de Chinese kool in repen en de repen vervolgens weer in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Was de Chinese kool en laat uitlekken. 

Als de kip in colasaus bijna klaar is, zet dan een wok op het vuur (of koekenpan) en laat heet worden. Voeg een eetlepel olie toe en als die heet is de Chinese kool. Voeg een snufje zout toe en roerbak 30 seconden op hoog vuur. 

Voeg nu een scheutje water toe zodat de kool met behulp van de stoom die nu vrijkomt sneller gaart. Als de kool beetgaar is, is het klaar. Doe in een schaal.

De kip is nu als het goed is ook klaar. De kip is klaar als deze gaar is en de saus bijna geheel is ingekookt. Er is alleen nog kip en een laagje kleverige saus over. Doe de kip in een serveerschaal, lepel er nog wat saus overheen en garneer met de bosui. Lepel ook een beetje van de colasaus over de Chinese kool. 

Serveer direct met gekookte witte rijst. Ook gebakken rijst is er lekker bij. Bijvoorbeeld de gebakken rijst met garnalen en doperwten uit de Proef China box.

Eet smakelijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »