Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Chinese citroenkip

Chinese citroenkip

Recept voor Chinese citroenkip. Lekker als snack op een feestje, maar ook heerlijk als onderdeel van een diner met nog wat andere Chinese gerechten.

Dit recept voor Chinese citroenkip maak je makkelijk zelf, zonder gebruik te hoeven maken van te zoute kruidenmixen of pakjes en zakjes vol e-nummers. De wat moeilijkere verkrijgbare ingrediënten als rijstwijn en lichte sojasaus zitten in de Proef China foodbox. Heb je deze thuis, dan kun je dit recept heel makkelijk maken. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de rijstwijn te vervangen voor droge sherry en de lichte sojasaus te vervangen voor een andere niet te sterke zoute sojasaus, bijvoorbeeld die van Kikkoman. 

Ingrediënten

Voor de kip

500 g kipfilet
2 el lichte sojasaus
1 el rijstwijn
1 bosui 
1 teen knoflook
0,5 tl zout
1 eierdooier
80 g maïzena
70 ml water
0,5 l zonnebloem- of arachideolie (om te frituren)


Voor de saus

60 ml versgeperst citroensap (van 3-4 citroenen)
60 ml water
2 el suiker
1 tl zout
1 tl maïzena
een snuf witte peper


Voorbereiding

Snijd een klein stukje van de onder- en bovenkant van de bosui af, haal het buitenste blad eraf, was en snijd in hele fijne ringetjes. 

Pel de knoflook en hak fijn.


Snijd nu de kipfilet schuin af in plakken. Maak plakken ter grootte van een kipnugget met een dikte van een kleine centimeter.


Meng in een schaal 2 eetlepels lichte sojasaus  met 1 eetlepel rijstwijn, bosui, knoflook en een theelepel zout. Voeg de kip toe en meng goed. Dek af en zet in de koelkast. Marineer minimaal 30 minuten, maar laat gerust een nacht in de koelkast staan.  


Pers de citroenen uit. Meet 60ml versgeperst citroensap af. Vermeng dit met 60ml water, 2 eetlepels  suiker, 1 theelepel zout en een snuf witte peper. Zet klaar bij het fornuis.


Maak in een klein bakje een papje van 1 theelepel maïzena en 2 eetlepels water en zet ook klaar bij het fornuis.


Scheid het eigeel van het eiwit en bewaar het eigeel. Maak een glad beslag van 80g maïzena, 70ml water en het eigeel. Meng goed. Als het nog erg dik is, voeg dan nog een klein beetje water toe. Als het erg dun is, voeg dan nog wat maïzena toe. 


Haal de kip uit de koelkast. Haal alle kipstukjes door het beslag en zorg dat die rondom goed bedekt zijn.

 

Bereiding

Zet de frituurpan aan en verwarm tot 190° of vul een wok voor 1/4 met zonnebloem- of arachideolie en verhit deze. Als een stukje brood in 10 seconden goudbruin bakt is de olie heet genoeg.


Laat de kipstukjes stuk voor stuk in de olie glijden zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Bak de kip in twee porties goudbruin, al omscheppend met een schuimspaan. Dat duurt ongeveer 3 minuten.


Schep de kip uit de frituurpan of haal de kip uit de wok met de schuimspaan. Leg op een platte schaal met keukenpapier en laat even uitlekken.  


Verwarm in een steelpan de ingrediënten voor de citroensaus en voeg het kleine maïzenamengsel toe (die je al klaar had staan bij het fornuis). Als de saus te dik wordt, voeg dan nog wat water toe. Proef of de saus goed in balans is (zoet – zout – zuur – pittig). Voeg anders nog wat suiker, zout, citroensap en/of witte peper toe. 


Schep de uitgelekte kip op een serveerschaal en overgiet met de helft van de citroensaus. Doe de andere helft van de saus in een bakje en zet deze op de schaal met citroenkip.


Serveer direct als snack of als bijgerecht.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »