Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Aloha! Ontdek Hawaï thuis en maak Poke van verse vis

Aloha! Ontdek Hawaï thuis en maak Poke van verse vis

Het Amerikaanse Hawaï heeft een geheel eigen keuken met veel Japanse invloeden en veel verse vis. Beide proef je terug in deze overheerlijke vissalade, genaamd Poke. Heerlijk met sushirijst of als bijgerecht met wat andere Hawaïaanse specialiteiten.

Als we aan Amerikaans eten denken, denken we snel aan hotdogs, pancakes (die kleine dikke) en misschien ook aan meatloaf (gehaktbrood). Maar ken je 'Poke' (spreek uit als poh-keh)? Wij hadden er in ieder geval nog nooit van gehoord. Totdat we hoorden van de Food Blog Challenge van foodbloggers Vanessa van Culinessa.com en PJ van Nombelina.com. Zij dagen iedereen uit om een eigen Poke versie te maken. Challenge accepted! :-)

Wat is Poke?

Poke is een typisch Hawaïaans gerecht. Het Amerikaanse Hawaï bestaat uit een groot aantal vulkanische eilanden, gelegen middenin de Stille Oceaan. Dankzij deze ligging zie je in de Hawaïaanse keuken duidelijk invloeden uit Japan terug. Ook de zon, zee en altijd beschikbare verse vis drukt een stempel op het menu. Het is dan ook verse vis die het hoofdbestanddeel van Poke vormt. Poke is namelijk een salade gemaakt met de meest verse vis die je kunt vinden. Bijvoorbeeld tonijn of zalm. 

De Poke zoals deze lang geleden werd gegeten door de eerste bewoners van Hawaï bestaat uit Ahi, de Geelvintonijn die voorkomt in de Stille Oceaan. Deze vis werd in hapklare stukjes gesneden en gemengd met Hawaïaans zout, zeewier en Hawaïaanse nootjes (lijken op macadamia's). Tegenwoordig vind je heel veel verschillende soorten variaties op deze eerste Poke versie.

Vaak wordt er ook Maui ui aan toegevoegd, een zoete ui die de salade een frisse bite geeft. Verder zie je ook vaak dat er ingrediënten worden gebruikt als: bosui, sojasaus, sesamolie, sesamzaad, wasabi, viseitjes, chilipeper en het Japanse strooisel furikake (een strooisel van gedroogde vis, sesam en gedroogd zeewier). Poke kun je eten als bijgerecht, maar met wat rijst erbij heb je een heerlijke volledige maaltijd.

Houd je van sushi en sashimi, dan is de kans heel groot dat van deze vissalade het water je in de mond loopt. 

Hieronder vind je niet een maar twee recepten voor Poke. De eerste is met zalm & zeewiersalade, deze versie is een afgeleide van het meer traditionele Poke recept. Daarna volgt het recept voor een Hollandse versie van Poke. Hollands? Jazeker! Deze Dutch style Poke maak je met haring & zeekraal.

Recept voor Poke met zalm en zeewiersalade

Voor 2 personen

Ingrediënten

300 gram sushirijst (1 Amerikaanse cup)
300 gram dagverse zalm van sashimikwaliteit
100 gram Japanse zeewiersalade* 
1 bosui
2 eetlepels sojasaus (bv Japanse sojasaus of lichte sojasaus uit de Proef China foodbox)
1 eetlepel sesamzaad
2 theelepels sesamolie** 
een halve zoete ui

*Japanse zeewiersalade of salade van Wakame haal je kant-en-klaar bij je visboer. Wakame is het soort zeewier wat gebruikt wordt in deze salade.
** Sesamolie is een smaakmaker die veel gebruik wordt in de Aziatische keuken en is verkrijgbaar in de toko. Ook zit de sesamolie in de Proef China foodbox.  

Voorbereiding

Kook of stoom de sushirijst volgens de aanwijzingen van de verpakking gaar. Breng eventueel nog op smaak met wat zout, rijstazijn en suiker en laat afkoelen. Dit deden wij overigens niet, maar wij zetten de sojasaus wel op tafel om eventueel nog wat over de rijst te doen.

Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad totdat het lichtbruin kleurt en het lekker gaat ruiken en zet klaar voor gebruik in een schaaltje of op een bord.
Pel de zoete ui en snijd deze in parten zoals je dat ook met een appel zou doen (eerst in vieren en dan elk kwart ui in nog 2-3 stukjes/parten snijden). Maak de bosui schoon en snijd in fijne ringetjes. 
Snijd vervolgens de zalm in eenhapsblokjes.

Bereiding

Doe de nog lauwe sushirijst in een klein schaaltje, druk aan en keer om op een bord zodat een mooi bolletje rijst ontstaat. Doe dit nogmaals voor de tweede portie. Laat rustig verder afkoelen.

Meng in een kom de zalm met de zoete ui, bosui, sojasaus, sesamolie, de helft van de geroosterde sesamzaadjes en de zeewiersalade. Proef en voeg eventueel nog wat sojasaus of sesamolie toe. Leg de vissalade op de bolletjes rijst en leg eventueel ook nog wat ernaast. Garneer met de rest van de sesamzaadjes en eet smakelijk!

Recept voor Poke met haring en zeekraal

Hawaïaanse Poke Dutch style

Voor 2 personen

Ingrediënten

300 gram sushirijst (1 Amerikaanse cup)
2 haringen, schoongemaakt
80 gram zeekraal
een halve middelgrote ui
4 theelepels sesamolie*
12 plakjes augurk (van middelgrote augurken uit een pot)
2 eetlepels vocht van de augurken
1 eetlepel sesamzaad

*Sesamolie is een smaakmaker die veel gebruik wordt in de Aziatische keuken en is verkrijgbaar in de toko. Ook zit de sesamolie in de Proef China foodbox.  

Voorbereiding

Kook of stoom de sushirijst volgens de aanwijzingen van de verpakking gaar. 

Spoel de zeekraal goed af onder de kraan en doe in een kom. Overgiet met kokend water en laat een minuut staan. Doe de zeekraal, die nu iets minder zout is en nog steeds een bite heeft, in een vergiet en spoel af met koud water. Laat uitlekken en zet klaar voor gebruik.  

Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad totdat het lichtbruin kleurt en het lekker gaat ruiken en zet klaar voor gebruik in een schaaltje of op een bord.
Pel en snipper de halve ui fijn. 
Snijd vervolgens de haringen in eenhapsblokjes, ongeveer 8 parten per haring. 

Bereiding

Doe de nog lauwe sushirijst in een klein schaaltje, druk aan en keer om op een bord zodat een mooi bolletje rijst ontstaat. Doe dit nogmaals voor de tweede portie. Laat rustig verder afkoelen.

Meng in een kom de haring voorzichtig met de plakjes augurk, het augurkenvocht, de ui, sesamolie, de helft van de geroosterde sesamzaadjes en de zeekraal. Proef en voeg eventueel nog wat vocht uit de augurkenpot toe of nog wat sesamolie. Verdeel de vissalade over de bolletjes rijst en leg eventueel ook nog wat ernaast. Garneer met de rest van de sesamzaadjes en eet smakelijk!

Reacties

  1. Marjolein de Bruijn Marjolein de Bruijn

    Sorry voor de late reactie! Dank voor je compliment, Multi Vroon! Leuk om te horen!! De Hollandse versie staat nu onder de meer traditionele Hawaïaanse versie. Maar misschien heb je dat onderhand al gezien...

    In de traditionele Ahi (tonijn) Poke versie zit hooguit wat vers geraspte gember voor een frispittige noot, maar verder geen citroen... Misschien nog eerder limoen dan citroen. Maar het is niet zo dat het helemaal not done is hoor. Er zijn zoveel verschillende Poke's te bedenken, er is echt geen goed of fout. Maar ik zelf kies voor een versie zonder citroen. Ik denk dat je het enigszins kunt vergelijken met Japanse sashimi, die smaakt ook heerlijk met alleen maar wat wasabi en sojasaus en heeft verder niets meer nodig. Wel is de wakamé inderdaad fris en heeft ook wel iets zoetzuurs en dat vind ik toch wel heel erg lekker combineren weer met de zalm en de rijst... Ik krijg nu spontaan trek in een Poke bowl. :-))

  2. Hanny Hanny

    Bij rauwe vis denk je altijd meteen aan Japanse gerechten en nooit geweten dat de Hawaiaanse Keuken zo bijzonder zou zijn en mij zou kunnen inspireren. Ik ga het zeker eens uitproberen en dank je wel voor de bijzondere recepten!

  3. MultiVroon MultiVroon

    Klinkt en oogt heerlijk! En benieuwd naar de Hollandse versie.

    Maar, moet er niet ergens een zure, frisse toets bij de vis? Ik denk aan een paar druppels citroen bijvoorbeeld.

    Of doet de wakamé dat voldoende? Is toch ook vrij zoetig... misschien is het juist helemaal geen combi die Hawaaiiaans is? Citroen en zalm? Benieuwd naar jouw visie.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »