Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Maak je huis schoon en vier ook Chinees nieuwjaar

Maak je huis schoon en vier ook Chinees nieuwjaar

Waar kun je in Nederland Chinees nieuwjaar vieren? En waarom heet het ook wel het lentefeest? Wanneer is het? Ruim voordat het Chinese nieuwjaar begint, beginnen de voorbereidingen. Op oudejaarsavond komen families van heinde en ver bij elkaar om samen te zijn en samen te eten.

Huis schoon? Ruzies bijgelegd? Nee? Snel aan de slag dan, want het is bijna Chinees nieuwjaar! Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen binnenkort het Lentefeest, oftewel het Chinese nieuwjaar. Het Chinese nieuwjaar valt in 2017 op zaterdag 28 januari. 

Waarom het ook wel het Lentefeest wordt genoemd? Dat is omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap.

In tegenstelling tot de Westerse kalender die doortelt, is de traditionele Chinese kalender cyclisch. Alle jaren keren terug, net zoals de seizoenen, de maanden en de dagen. Vandaar dat de jaren ook geen opeenvolgende nummers hebben. 

De Chinese kalenderjaren staan in het teken van de Chinese dierenriem, komend jaar is het jaar van de haan. Volgens de legende heeft Boeddha, voordat hij de aarde verliet, alle dieren bij zich geroepen. Er kwamen er 12. Als dank zou Boeddha naar elk van deze 12 dieren een jaar hebben vernoemd.

Samen eten en samen zijn

Samen zijn is belangrijk bij de Chinese jaarwisseling. Op oudejaarsavond komen families van heinde en ver bij elkaar om samen te zijn en samen te eten. In China is het de dagen voorafgaand aan het nieuwe jaar dan ook een chaos op de weg. Miljoenen Chinezen gaan op reis en doen veel moeite om bij hun familie te zijn op oudejaarsavond.

Ruim voordat het Chinese nieuwjaar begint, beginnen de voorbereidingen. Ruzies worden bijgelegd, schulden worden afbetaald en kinderen krijgen nieuwe kleren. In huis wordt grondig opgeruimd en schoongemaakt.  

Er wordt op oudejaarsavond uitgebreid gegeten met de familie, een waar feestmaal wordt geserveerd. Er wordt niet lukraak wat gekookt. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed. Het schijnt dat Chinezen de schaal met vis niet schoon leegeten, want als je wat overlaat betekent dat, dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn.

Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Een mooi gerecht voor op oudejaarsavond zou bijvoorbeeld een vegetarische Chow Mein kunnen zijn.

Ook Jiaozi (dumplings) staan vaak op het oudejaarsmenu, vooral in Noord-China. Dit zijn zeer smakelijke gevulde maanvormige deegpakketjes die gekookt, gestoomd en/of gebakken worden. Jiaozi staan symbool voor goede banden tussen families.

Wil je dit weekend graag Chinees koken? Check out deze recepten:
- Chinese colakip
- Snelle noedelsoep in Chinese stijl
- Hokkien noedels
Chinese zoetzure citroenkip

Aan de slag met dumplings?

Wil je zelf ook dumplings maken? Ken je het kookboek ‘The Dumplingzusters’? Foodblogger Vanessa van Culinessa.com heeft de dumplings uit dit boek gemaakt en het recept op haar site gezet. Ook heeft ze allerlei handige tips voor je om de slagingskans van je eerste poging dumplings maken te vergroten. Als je de Proef China box in huis hebt, kun je dit recept ook maken. Het enige misschien lastige ingrediënt wat je nog nodig hebt voor dit recept is 'baking soda', ook wel zuiveringszout genoemd. De overige ingrediënten zijn of onderdeel van de Proef China box of goed verkrijgbaar in de supermarkt. 'Baking soda' koop je bij de grotere AH winkels, de Etos of Ekoplaza.


Waar kun je in Nederland het Chinees nieuwjaar vieren?

Het Chinese nieuwe jaar wordt welkom geheten met veel vuurwerk. Ook worden er cadeaus en kleine rode envelopjes met geld uitgewisseld. Er worden drakendansen of leeuwendansen opgevoerd om geluk en voorspoed te brengen. Ook in Nederland worden er drakendansen of leeuwendansen opgevoerd.  

In Rotterdam wordt het Chinese nieuwjaar groots gevierd. Van maandag 23 januari 2017 tot en met zondag 29 januari 2017 is het daar feest. Kijk op de festivalsite voor meer informatie. 

Amsterdam viert Chinees nieuwjaar op zaterdag 28 januari als het ook daadwerkelijk Chinees nieuwjaar is. De meeste activiteiten zullen in ieder geval plaatsvinden op de Nieuwmarkt en de Zeedijk. Check de site Iamsterdam.com voor meer informatie.

Reacties

 1. Marjolein de Bruijn Marjolein de Bruijn

  Dankjewel Rory! Alleen lukt het mij beter om het op te schrijven, dan om het daadwerkelijk ook te doen. ;-)

 2. Rory Rory

  Wat een leuk artikel! Wat goed om 'schoon schip' te maken. Letterlijk niet alleen maar met een schoon huis maar ook met ruzies en dergelijke. Goed om te weten.

 3. Marjolein de Bruijn Marjolein de Bruijn

  Dankjewel!!! Oe, das heel handig om te weten, want de Kruidvat hier had het dus niet. Voortaan naar de Etos. :-) Thanks! En sorry voor de late reactie, ik zie het net pas. Heel suf!

 4. Inge (Pinkie ;-) Inge (Pinkie ;-)

  Wat een leuk stukje over het Chinees Nieuwjaar! Baking soda of zuiveringszout kan je ook gewoon bij Etos kopen hoor (daar slijt ik namelijk mijn uurtjes als ik niet in de keuken sta

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »