Toegang tot een wereld vol authentiek eten

Een kleine kennismaking met de Indonesische keuken

  • Geplaatst op
  • Door Marjolein
  • Geplaatst in Indonesie
  • 0
Een kleine kennismaking met de Indonesische keuken

Wat is bakmi? Hoe maak je de perfecte boemboe? Wat is een peteh boon? Maak kennis met de Indonesische keuken in dit artikel.

Onlangs waren we te gast in de Rotterdamse Markthal. Daar hebben ze de Indonesische keuken een week lang in de welverdiende spotlight gezet. Supermarkt en restaurant Wah Nam Hong, organiseerde er Indonesische kookdemonstraties en proeverijen. Ook kon je er terecht voor een authentiek Indonesische maaltijd volgens recept van diverse gerenommeerde gastchefs. Wij mochten proeven en dat was bepaald geen straf.

Over bakmi en petehbonen

We genoten van bakmi goreng en nee dat is geen spelfout, maar wel een gebakken noedelgerecht. Het is in de Indonesische keuken namelijk bakmi en geen bami. 

We proefden een goeie nasi goreng met peteh bonen. De peteh boon is familie van de tuinboon en wordt door zijn sterke geur ook vaak stinkboon genoemd.

We zagen prachtige traditionele dansoptredens.

Over de ideale verhouding van je boemboe

We leerden van Indonesische chefkok Ari Munandar dat met slechts enkele kruidenpasta's als basis je heel veel verschillende Indonesische gerechten kunt maken. 

Een basiskruidenpasta of boemboe van Ari Murungi bestaat uit 5 delen ui of sjalot, 1 deel gember en 1 deel knoflook. Daaraan voegt hij nog wat verse kunjit (kurkuma/geelwortel), kemiri noten en limoenblad aan toe en dan naar smaak een aantal Lombok pepers. Alle ingrediënten worden vervolgens fijngemalen en klaar is je basis. Bak voor gebruik de pasta in wat olie tot deze gaar is. Met alleen wat kokosmelk en garnalen erbij maakte hij vervolgens in een handomdraai een heerlijk gerecht.

Grote regionale smaakverschillen

Verder werden we er nog even op gewezen dat de Indonesische keuken vele regionale verschillen kent, zowel qua smaak als qua pittigheid. Zo worden er in het centrale deel van Java in verhouding tot Oost-Java wat zoetere gerechten gegeten. Ga je op Java meer richting het Oosten dan worden de gerechten steeds pittiger of heter. In Padang op het eiland Sumatra vind je de heetste, meest pittige keuken van Indonesië. 

 

Snelle boemboe tip

We kregen van kenners nog ingefluisterd dat als je een keer geen tijd hebt om je eigen boemboe te maken, je best een keer die uit een pakje mag gebruiken. Maar dan wel die van het merk Bamboe, want daar is geen troep aan toegevoegd. Dat gaan we natuurlijk zeker een keer proberen. We zullen de testresultaten met jullie delen.


Collage Indonesia Week

Hierboven zie je een kleine impressie van de dag en al het moois en lekkers.

Zin gekregen in Indonesisch eten?

Maak eens Daging Smoor volgens dit recept. Bij dat recept vind je ook een beknopte uitleg over wat nu het verschil is tussen de Indonesische keuken en de Indische keuken. Binnenkort volgen meer Indonesische recepten op deze website, dus houd de site in de gaten. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (via de site of stuur een mail naar info@echtegerechten.nl) of volg ons op Facebook of Instagram.

Zin gekregen in Aziatisch eten?

Bekijk dan eens onze recepten uit de Chinese, Indonesische, Japanse, Koreaanse, Singaporese en Thaise keuken. 

Reacties

  1. Marjolein de Bruijn Marjolein de Bruijn

    Hoi Helena! Dankjewel voor het compliment. Fijn dat je het een leuk artikel vindt! Ik ga je toevoegingen meenemen in het artikel. Dank voor de extra input. Heel fijn! Groeten Marjolein

  2. Helena | IndoRotterdammert Helena | IndoRotterdammert

    Hoi Marjolein, leuk artikel heb je geschreven! Ook in het westen van Indonesië kunnen ze lekker pittig eten. Zo hebben ze in Padang op het eiland Sumatera de pittigste keuken van Indonesië. Heel erg lekker ;-). De verschillen in pittigheid (is dat een woord?) en zoetheid van gerechten zijn vooral op het eiland Java sterk. Ben benieuwd of je binnenkort nog een lekker Indonesisch recept gaat delen. Tot kijk weer! Groetjes, Helena

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »